Σε περιπέτειες ο Βίτσας με την ΒΙΑΛ

Φουρτούνες στον ορίζοντα για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα μετά την αναμενόμενη – σήμερα Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 – απόρριψη και από το δημοτικό συμβούλιο Χίου, μετά και την ανάλογη τοποθέτηση του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού, του αιτήματός του για παράταση επί δύο ακόμα έτη της παραχώρησης του ακινήτου της ΒΙΑΛ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού η δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα είχε ξεκαθαρίσει και σε πρακτικό επίπεδο κι όχι μόνον σε επίπεδο ρητορικής την βούλησή της για έξωση του Υπουργείου από το ακίνητο της ΒΙΑΛ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση είχαν εκφραστεί και οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Πενήντα μέρες, λοιπόν, πριν από την λήξη του χρησιδανείου καλείται ο κ. Βίτσας να διαχειριστεί το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο και προφανώς είχε αντιληφθεί ότι θα είχε αυτή την εξέλιξη, πλην – όμως – έπρεπε να ακολουθήσει το τυπικό της διαδικασίας, δηλαδή υποβολή αιτήματος, απόρριψή του και πάει λέγοντας.

Υπάρχει άλλη εφικτή λύση;

Στο πάει λέγοντας, ωστόσο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα άλλη εφικτή λύση πλην της παραμονής του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον χώρο της ΒΙΑΛ. Ακόμα και αν υπήρχε ένας εναλλακτικός χώρος (π.χ. ανενεργό στρατόπεδο), που δεν φαίνεται να υπάρχει, ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος για να κατασκευασθεί μια νέα δομή, υποδοχής 2.000 ανθρώπων.

Από την πλευρά του δήμου Χίου κι όχι μόνον της δημοτικής αρχής δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων, με δεδομένο ότι μπήκαμε ήδη σε προεκλογική περίοδο και το προσφυγικό – μεταναστευτικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Δεδομένο, επίσης, πρέπει να θεωρείται ότι αποκλείεται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα φιλοξενούνται στην ΒΙΑΛ θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα, ακόμα κι αν δεν φτάσουν νέοι. Σε κάθε δε περίπτωση ο ίδιος ο κ. Βίτσας έχει χαρακτηρίσει ως φαινόμενο δυναμικό το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ανεξαρτήτως της πρόσκαιρης μείωσης των ροών έχει ξεκαθαρίσει ότι η πολιτεία πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα.

Η συνέχεια στα δικαστήρια

Στο διάστημα, επομένως, που θα ακολουθήσει θα παρακολουθήσουμε κάποιες αψιμαχίες κι έτσι – λόγω και τον εορτών – θα φτάσουμε στις 6 Ιανουαρίου 2019, τελευταία ημέρα ισχύος του χρησιδανείου.

Οπότε, ως φυσικό επακόλουθο, θα αρχίσει η διελκυστίνδα των δικαστικών διαδικασιών μεταξύ του δήμου Χίου και του ΥΜΕΠΟ. Στην «καλύτερη» περίπτωση ο κ. Βίτσας θα ζητά μικρή πίστωση χρόνου για να βρει άλλον χώρο και στην «χειρότερη» θα πει δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, επικαλούμενος λόγους δημοσίου ή και εθνικού συμφέροντος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δηλαδή και στην μία και στην άλλη περίπτωση, ποιο δικαστήριο θα αποφασίσει έξωση, με τους 1000 ή 2.000, λιγότερους ή περισσότερους φιλοξενούμενους της ΒΙΑΛ να βρεθούν στους δρόμους της Χίου μέσα στο καταχείμωνο; Μάλλον, κανένα.

Το ίδιο διάστημα κάποιοι, προφανώς για προεκλογικούς λόγους, δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν την μεταφορά του προβλήματος στους δρόμους και στις πλατείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια