Σε… τιμοκατάλογο από τον δήμο Χίου η χρήση του θεάτρου Καστρομηνά

Την προοπτική να επιβαρυνθούν οικονομικά τα πολιτιστικά σωματεία της Χίου για τις παραστάσεις τους στο θέατρο Καστρομηνά, μετά τον τιμοκατάλογο που όρισε η δημοτική αρχή, επισημαίνει και καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση, με σημερινή – Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025 – ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

Για ακόμη μια φορά τις ελλείψεις στην χρηματοδότηση από το κράτος έρχονται να τις φορτώσουν στις πλάτες μας.

Ο δήμος Χίου βάζει τιμοκατάλογο στη χρήση του Καστρομηνά που μπορεί να φτάσει και στα 1200 ευρώ την μέρα.

Το ζήτημα φυσικά εγείρεται για τους πολιτιστικούς και μαζικούς φορείς!

Δηλαδή, ένας πολιτιστικός σύλλογος που θα θέλει να χρησιμοποιήσει το θέατρο για 2 μέρες το καλοκαίρι θα πρέπει να πληρώσει 2.400 ευρώ;

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού είναι μια “όαση” πολιτισμού τόσο για το χιώτικο λαό όσο και μια ανάσα για την οικονομική λειτουργία των συλλογών και των φορέων και δεν είναι δυνατόν να χαρατσώνονται, απεναντίας πρέπει να λειτουργούν υπό την αιγίδα του δήμου.

Ο πρότυπος κανονισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για τους δήμους, δίνει τη δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να βάλει χαράτσι σε οποιαδήποτε εκδήλωση.

Φυσικά, ο τιμοκατάλογος και η κοστολόγηση θα είναι στην υποκειμενική κρίση της δημοτικής αρχής Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και της αντίστοιχης αντιδημάρχου πολιτισμού.

Τι πελατειακές σχέσεις προσπαθούν να εξυπηρετήσουν;

Και τι είδους λογική είναι αυτή που λέει, επειδή το εισιτήριο είναι 20 ευρώ, πρέπει να πάρει “μεσιτικά” ο δήμος;;;

Δεν καταλαβαίνουν ότι φυτοζωούν τα σωματεία και το όποια ψίχουλα δίνει ο δήμος, αν δώσει, δεν καλύπτουν ούτε τα ελάχιστα;

Να απαιτηθούν τα εκατομμύρια που χρωστάει η κυβέρνηση στον δήμο Χίου.

Καλούμε όλα τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, τους φορείς, τα σωματεία να μην αποδεχτούν αυτές τις εισπρακτικές λογικές της δημοτικής αρχής και να παραβρεθούν όταν θα συζητηθεί ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, για να απαιτήσουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.