Σε τροχιά προσθαλάσσωσης τα υδροπλάνα στα Ψαρά

Σε νέα εποχή εφόσον προχωρήσει απρόσκοπτα ο σχεδιασμός, μπαίνουν τα Ψαρά και η σύνδεση τους με την υπόλοιπη Ελλάδα, ύστερα από την έγκριση του λιμανιού των Ψαρών όπου μπορούν τα υδροπλάνα να προβούν σε πτητική λειτουργία. 

Η εταιρεία Υδατοδρόμια Xίου Ψαρών Οινουσσών, θυγατρική της Hellenic Seaplanes βρίσκεται στα τελικά στάδια για την έναρξη κατασκευής των υποδομών στα Ψαρά αρχικά και στη συνέχεια στις Οινούσσες, σε συνεννόηση με το λιμενικό ταμείο της Χίου Ψαρών και Οινουσσών, τους δημάρχους των νησιών, κ. Κάρμαντζη, κ. Βρατσάνο, κ. Δανιήλ  και τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη . 

“Με τη λήψη της έγκρισης για το λιμένα Ψαρών έγινε η αρχή ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων στο Βόρειο Αιγαίο”, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας την οποία πλαισιώνουν δηλώσεις του δημάρχου Ψαρών κ. Βρατσάνου και του ο προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Seaplanes

Ο Δήμαρχος Ψαρών κ. Βρατσάνος  δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έγκριση του Υδάτινου Πεδίου στα Ψαρά το πρώτο στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη λύση εξυπηρέτησης πτήσεων υδροπλάνων για τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες του νησιού. Η εταιρεία «Υδατοδρόμια Χίου Ψαρών  & Οινουσσών», φορέας Διαχείρισης του υδατοδρομίου, ανέλαβε τη πρωτοβουλία να προχωρήσει στην διαδικασία έγκρισης υδάτινου πεδίου και είναι σε στενή συνεργασία με τον Δήμο μας και το Λιμενικό ταμείο για την ανάπτυξη του υδατοδρομίου το αμέσως επόμενο διάστημα.»

 Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε: 

«Σήμερα το δίκτυο υδατοδρομίων έχει μεγαλώσει καλωσορίζοντας τα Ψαρά και την Κυλλήνη. Στα  Ψαρά ως εγκεκριμένο Υδάτινο Πεδίο επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Επιπλέον, των έξι ζευγών πτήσεων, επιτρέπονται οι πτήσεις γενικής αεροπορίας, οι πτήσεις για αεροδιακομιδή, πυρόσβεση, έρευνα και διάσωση, καθώς και οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Τα Ψαρά είναι ένα νησί με ιστορία και πολλές προοπτικές αναφορικά με την αναβάθμιση της τουριστικής του ταυτότητας. Η έγκριση του υδάτινου πεδίου στα Ψαρά θα μπορούσαμε να πούμε ότι “ανοίγει το χορό” και για τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου ώστε να αποκτήσουν υδάτινο πεδίο ή υδατοδρόμιο. Στον αντίποδα η Κυλλήνη με το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της θα παίξει ρόλο κλειδί για την διασύνδεση με τα υδατοδρόμια Επτανήσων και Δυτικής Ελλάδας αλλά μπορεί παράλληλα να παρέχει  νέα τουριστικά προϊόντα όπου πλέον στηρίζεται πολύ η χώρα μας, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο συνδυασμός του με τις περιηγητικές πτήσεις των υδροπλάνων».