
«Σφαγή» στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω covid
Εκτός… νυμφώνος χρηματοδότησης έμεινε η πλειονότητα (ποσοστό 53,3%) των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου, που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 και είχαν υποβάλει αιτήσεις στο πρόγραμμα των 40 εκατομμυρίων ευρώ της περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, συνολικά κατατέθηκαν 3.823 αιτήσεις χρηματοδότησης με προϋπολογισμό 89.904.000 ευρώ και από αυτές εγκρίθηκαν οι 1785 με προϋπολογισμό 40.052.000 ευρώ. Απερρίφθησαν συνολικά οι αιτήσεις 2.038 επιχειρήσεων, εκ των οποίων λόγω έλλειψης δικαιολογητικών 332 και οι υπόλοιπες 1706 αιτήσεις που βρίσκονται κάτω από την βάση του 21,70, λόγω εξάντλησης των χρημάτων.
Τα στοιχεία του προγράμματος και τα σχετικά αποτελέσματα παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης, ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής κ. Γιώργος Πλακωτάρης και το αρμόδιο στέλεχός της κ. Θεολόγος Αθανασέλης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τα οποία θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, η βάση χρηματοδότησης θα κυμανθεί στο 21,70 και είναι η μικρότερη βάση αποδοχής σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες.
Ωστόσο, εκείνο που δεν παρουσιάσθηκε στην συνέντευξη και δεν καταγράφεται στα σχετικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι πριν από την συγκεκριμένη υποχρεωτική εκ του συστήματος «σφαγή» των επιχειρήσεων, είχε προηγηθεί η ακόμα μεγαλύτερη και οικειοθελής, καθότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που επλήγησαν δεν πληρούσαν στοιχειώδη κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα και ως εκ τούτου δεν υπέβαλαν καν αιτήσεις.
Για να γίνει δε κατανοητό πρέπει να επισημανθεί ότι μεταξύ των προϋποθέσεων υπήρχε και εκείνη των ετήσιων εξόδων, που ορίζονταν στις 10.000 ευρώ, ποσό που η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων ούτε καν πλησίαζε, άρα αυτομάτως έμεναν έξω από το… πάρτυ. Και για να καταδειχθεί η διαφορά, να αναφέρουμε ότι στην περιφέρεια Ιονίου το εν λόγω ποσό είχε ορισθεί στις 6.000 ευρώ.
Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι τα κριτήρια βαρύτητας ήταν κομμένα και ραμμένα στις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα μετρούσαν – κι έτσι προέκυψε η βαθμολογία βάσης στο 21,70 – ο αριθμός των εργαζομένων, τα κέρδη του 2019 και η μείωση του τζίρου του δευτέρου τριμήνου του 2020 προς το 2019.
Υπ΄ αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες τι τύχη να είχαν οι μικρές επιχειρήσεις με έναν ή και κανέναν εργαζόμενο και μόνον με τον ιδιοκτήτη – επιχειρηματία (πού πας ρε Καραμήτρο;)
Μέσα στις επόμενες ημέρες και αμέσως μετά την οριστικοποίηση από το σύστημα των αποτελεσμάτων, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν εντός πέντε εργάσιμων ημερών και μετά την εξέταση των ενστάσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων στους τυχερούς δικαιούχους.
Ο κ. Μουτζούρης, για να… απαλύνει την πίκρα όσων έμειναν εκτός χρηματοδότησης είπε ότι θα λάβει πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους άλλους περιφερειάρχες, «ώστε να κατατεθεί από κοινού αίτημα προς την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, λόγω έλλειψης πόρων» (ζήσε Μάη μου!).