Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ για τις κλειστές δομές – φυλακές στα νησιά

Ως νησιώτες δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν θα δεχθούμε να ζούμε σε νησιά-φυλακές επειδή έτσι θέλει η Ν.Δ., αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι νομαρχιακές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ των νησιών του Αιγαίου

 

Οι Ν.Ε. Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή ανακοίνωσή τους την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, είναι κάθετα αντίθετες στο επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το ποίο – τονίζουν – μετατρέπει τα νησιά σε απέραντες φυλακές κατατρεγμένων ανθρώπων, παραβιάζοντας βασικές διατάξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ως ευαίσθητου και συγχρόνως παγκόσμιου ζητήματος, χρήζει σοβαρότητας και συγκεκριμένης – στοχευμένης πολιτικής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς σχέδιο και αφού είχε επενδύσει προεκλογικά στο προσφυγικό στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και χυδαιολογώντας ταυτόχρονα, αφού κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθυστέρησε για 4 μήνες το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων δημιουργώντας χάος στα νησιά με τους αιτούντες άσυλο να εκτοξεύονται από τις 15.000 στις αρχές Ιουλίου στις 37.000 και αφού ανακάλυψε ότι είναι γεωπολιτικοί τελικά οι λόγοι αύξησης των ροών, μας αποκάλυψε το πολιτικό της σχέδιο για το προσφυγικό.

Ένα σχέδιο που παραβιάζει κατάφωρα όλες τις διεθνείς συνθήκες, χωρίς ίχνος ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε πιστή στο δόγμα της τάξης και της ασφάλειας να μετατρέψει την Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κώ και Λέρο σε απέραντες φυλακές κατατρεγμένων ανθρώπων, ανάμεσά τους χιλιάδες μικρά παιδιά, παραβιάζοντας βασικές διατάξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Ένα πρόγραμμα που από τα λεγόμενα τους έχει ορίζοντα 8μήνου με ότι συνέπειες θα επιφέρει το παρατεταμένο «μπάχαλο» στα νησιά. Αποδεικνύουν ότι όχι μόνο είναι ανίκανοι να διαχειριστούν αλλά για να αντιμετωπίσουν το χάος που δημιούργησαν γίνονται τρομερά επικίνδυνα όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά για τις τοπικές κοινωνίες που τις καταδικάζει να ζουν σε νησιά – φυλακές.

Επέλεξαν να μας κατατάξουν στον χάρτη των πιο μισαλλόδοξων και σκοταδιστών σε όλη την Ευρώπη, επαναφέροντας μαζί με όλα τα άλλα το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής στην θάλασσα.

Πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίσουν και να διατάξουν αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες μιας και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους και δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση. Οι τοπικές κοινωνίες που έδειξαν πρωτοφανή αλληλεγγύη τα προηγούμενα χρονιά αγνοούνται από την κυβέρνηση που συνεχίζει να τάζει, να λέει λόγια και να επιλέγει να κάνει μαύρη την ζωή των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον τόπο μας, διασύροντας την χώρα μας διεθνώς.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ως κυβέρνηση παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Άμεση προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι :

Να αποσυμφορηθούν τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασφαλίσει άρση γεωγραφικού περιορισμού.

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ως νησιώτες δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν θα δεχθούμε να ζούμε σε νησιά – φυλακές επειδή έτσι θέλει η ΝΔ. Είναι ακόμα καιρός να σοβαρευτούν, να μην πανικοβάλλονται από το αδιέξοδο που δημιούργησαν και να παραδεχτούν ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχικές και ακροδεξιές πρακτικές.

Ανδρέας Μιχαηλίδης: Η κυβέρνηση αθετεί τις προεκλογικές εξαγγελίες 

Πλήρη αθέτηση των προεκλογικών εξαγγελιών της, πρόσθετη επιβάρυνση για τα νησιά και υποβάθμιση του διεθνούς δικαίου συνιστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Το σχέδιο της κυβέρνησης πάσχει πολλαπλώς.

Καταρχάς η χωρητικότητα του κλειστού κέντρου – 7.000 ουσιαστικά, όπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός – είναι σε κατάφωρη αναντιστοιχία με τις αντοχές της Χίου.

Δεύτερον, δεν έχει καν προσδιοριστεί ο χώρος που θα κατασκευαστεί μια τέτοια θηριώδης δομή.

Τρίτον, το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του είναι εξόφθαλμα ανεδαφικό.

Τέταρτον, και σημαντικότερο: η επιλογή δημιουργία μιας τεράστιας, ενιαίας κλειστής δομής στη Χίο (και ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ) συνιστά θεμελιώδη αλλαγή φιλοσοφίας διαχείρισης του προσφυγικού. Από την ύπαρξη μιας ανοικτής δομής με πληθυσμό που, παρά τις περιοδικές αυξήσεις, συντηρούνταν σε ανεκτά επίπεδα λόγω κυρίως της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού για τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτούντων που μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, περνάμε σε συνθήκες γενικευμένης κράτησης και παραμονής για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Τώρα καταλαβαίνουν όλοι πώς εννοούν την «αποσυμφόρηση», για την οποία ωρύονταν επί 4 χρόνια, τα στελέχη της ΝΔ: με τη δημιουργία 21.000 μόνιμων θέσεων κράτησης στα νησιά του Β. Αιγαίου μόνο. Ενδεικτική η δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση!

Εάν νομίζουν στη ΝΔ ότι η αντιμετώπιση των – υπαρκτών – δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Χαλκειούς και η κοινωνική ειρήνη ευρύτερα στη Χίο θα λυθούν με το στοίβαγμα 7.000 ανθρώπων σε στρατόπεδο, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Απέναντι στο σοβαρό αυτό ζήτημα που θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην κοινωνία της Χίου, οφείλουν να λάβουν άμεσα και ευθέως θέση οι αιρετοί της Χίου, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης και να εγκαταλείψουν την τακτική Ποντίου Πιλάτου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια