Σηκώνει τα χέρια ο Μυριαγκός για την ύδρευση της Βολισσού – Φταίει η Λαγού που μιλά με τους δημοσιογράφους!

Μαθήματα λειτουργίας και συμπεριφοράς των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης επιχειρεί να δώσει στην πρόεδρο του τοπι8κού συμβουλίου Βολισσού κα Τζένη Λαγού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Βασίλης Μυριαγκός, με αφορμή το οξύτατο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει εν μέσω θέρους και καύσωνα η Βολισσός και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί της.

Παραθέτει, σε ανακοίνωσή της ΔΕΥΑΧ, την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021, με το νι και με το σίγμα ό,τι έκανε ακόμα και χωρίς αποτέλεσμα η εταιρεία για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και τα βάζει με την πρόεδρο του Τ.Σ. επειδή δεν απαγόρευσε στους Βολισσιανούς να ποτίζουν τους κήπους τους, δηλαδή προφανώς κατά τον κ. Μυριαγκό έπρεπε να τους πει να τους αφήσουν να ξεραθούν.

Επιπλέον, εισάγοντας καινοφανείς θεωρίες περί την τοπική αυτοδιοίκηση, την κατηγορεί ότι δυσφημεί τον τόπο της, λέγοντας ότι δεν έχει νερό και την ψέγει επειδή κατήγγειλε στα μέσα ενημέρωσης την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της υδροδότησης της Βολισσού και μάλιστα εδώ και χρόνια.

Ο κ. Μυριαγκός ευλογά τα γένια της διοίκησης, τους εργαζόμενους και τους εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα, υπερτονίζοντας ότι «δεν λογάριαζαν ούτε ωράριο, ούτε αν είναι σαββατοκύριακο». Παρουσιάζει δε τούτο ως χάρη προς τους πολίτες, παραγνωρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες τον χρόνο, για το νερό, τον ηλεκτρισμό, την τηλεφωνία, τις συγκοινωνίες κ.λπ. Χώρια που και κάνει πως δεν ξέρει ότι υπερωρίες και σαββατοκύριακα πληρώνονται – και πολύ σωστά – ξεχωριστά.

Στην μακροσκελέστατη ανακοίνωση ο κ Μυριαγκός λέει πολλά, δεν τα λέει όλα και κυρίως δεν δίνει σαφή εικόνα για το πώς και πότε θα ομαλοποιηθεί η υδροδότηση της Βολισσού. Αρκείται να αναφέρει ότι παρόμοιο πρόβλημα με την γεώτρηση της Βολισσού αντιμετωπίζουν και τα Ψαρά (σ.σ. και άλλες 100 περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και χιλιάδες σε όλο τον κόσμο) και παραπέμπει στο απώτερο και σε αβέβαιο μέλλον όταν και εφόσον θα αγοράσει οικόπεδο η ΔΕΥΑΧ για την ανόρυξη νέας γεώτρησης.

Και για όσους με το νι και με το σίγμα επιθυμούν να πληροφορηθούν για τις απόψεις του κ. Μυριαγκού επί του θέματος, ακολουθεί η ανακοίνωσή του:

«Η ΔΕΥΑΝΧ ως επίσημος φορέας έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους την στιγμή που θα έχει συγκεκριμένα δεδομένα και αποτελέσματα για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος της ύδρευσης. Υποθέσεις και ανακρίβειες είναι για άλλους.

 Η Βολισσός υδροδοτείται από:

  1. Την γεώτρηση της Κουκούλας με παροχή 30 κυβικά/ την ώρα
  2. Την γεώτρηση του Φιλομάτι με παροχή 20 κυβικά/ την ώρα
  3. Από την πηγή της Μονής Μουνδών με παροχή 80 κυβικά / την ημέρα
  4. Την αρδευτική γεώτρηση με παροχή 15 κυβικά / την ώρα, από τα οποία αξιοποιούμε τώρα τα 10 για την ύδρευση.

Η ημερήσια κατανάλωση στην Βολισσό με όλους τους οικισμούς της την καλοκαιρινή περίοδο ανέρχεται σε περίπου 800 κυβικά ημερησίως, που αντιστοιχεί σε πληθυσμό τουριστικού μέρους (350 λίτρα ανά κάτοικο ) και ισοδυναμεί με περίπου 2.000 κατοίκους.

Το τελευταίο διάστημα η μεγάλη γεώτρηση της Κουκούλας σταμάτησε να βγάζει νερό και έβγαζε μόνο λάσπη.

Αυτόματα χάλασε το ισοζύγιο του νερού και δεν επαρκούσε να καλύψει τις ανάγκες όλων των κατοίκων και κυρίως της περιοχής του Πύργου.

Καθημερινά όμως νερό υπήρχε με περίπου 550 κυβικά ημερησίως. Ποτέ δεν έμεινε από νερό η Βολισσός.

Ποτέ δεν έγινε προσπάθεια εξοικονόμησης νερού από την πρόεδρο του Τ.Σ. του χωριού και έτσι συνεχιζόταν το πότισμα των χωραφιών, την ώρα που δεν επαρκούσε για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις.

Το ίδιο πρόβλημα με την γεώτρηση της Βολισσού έχουν αυτές τις μέρες και τα Ψαρά.

Έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα δίνουν τις εξής οδηγίες τους προς τους κατοίκους: Η χρήση νερού του δικτύου για πλύσιμο αυλών, βεραντών και οδών, για πλύσιμο αυτοκινήτων και σκαφών, καθώς και για το πότισμα καλλωπιστικών φυτών και κηπευτικών πρέπει να σταματήσει άμεσα μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

Ποιες ενέργειες πραγματοποιήσαμε ως ΔΕΥΑΝΧ για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος επί 10 μέρες:

Με εξωτερικό συνεργείο, τους εργαζόμενους μας και νέες σωληνώσεις προσπαθήσαμε να επαναλειτουργήσει η γεώτρηση της Κουκούλας. Παρά τις προσπάθειες μας εξακολουθούσε να βγάζει λάσπη.

Με εξωτερικό συνεργείο, τους εργαζόμενους μας και νέες σωληνώσεις προσπαθήσαμε να επαναλειτουργήσει η γεώτρηση της Κουκούλας με την δεύτερη γεώτρηση που υπάρχει πλησίον της ήδη υπάρχουσας. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

– Καθημερινά η υδροφόρα της ΔΕΥΑΝΧ μετέφερε νερό στην δεξαμενή του Πύργου περίπου 70 κυβικά ημερησίως, για να συμπληρώσει μέρος του ισοζυγίου που απαιτούνταν.

– Φτιάξαμε νέο δίκτυο μήκους 205 μέτρων και ενώσαμε την αρδευτική γεώτρηση με την γεώτρηση της Κουκούλας.

– Προμηθευθήκαμε και τοποθετήσαμε μια μηχανή τύπου booster για να μπορεί να δίνει νερό στον Πύργο η αρδευτική γεώτρηση και να αυξήσουμε έτσι τις ποσότητες του νερού.

– Αυξήσαμε τις ώρες λειτουργίας στην γεώτρηση του Φιλομάτι από 8 ώρες σε 24 ώρες το 24ώρο.

– Αυξήσαμε τις ώρες λειτουργίας στην αρδευτική γεώτρηση από 7 ώρες σε 24 ώρες το 24ωρο.

– Εκτιμούμε ότι με την αρδευτική γεώτρηση, την γεώτρηση του Φιλομάτι και την πηγή της Μονής Μουνδών θα καλύπτονται οι ανάγκες συνολικά της περιοχής.

– Άγνωστο είναι η αντοχή των γεωτρήσεων με τις ώρες που αυξήσαμε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα παρουσιάσουν νέα προβλήματα.

– Παράλληλα ενεργούμε προς την κατεύθυνση να έρθει το συντομότερο, ειδικό μηχάνημα να ¨ φυσήξει ¨ και να καθαρίσει την κύρια γεώτρηση της Κουκούλας ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί ξανά.

– Έχει εκπονηθεί η μελέτη από την υπηρεσία μας για την ανόρυξη νέας γεώτρησης σε χωράφι που θα αγοράσει η ΔΕΥΑΝΧ. Οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες, αλλά θα προσπαθήσουμε για το συντομότερο.

Αυτά έκανε η ΔΕΥΑΝΧ με την διοίκηση και τους εργαζόμενους της, στους οποίους οφείλονται τα πάντα για να υπάρχει νερό με επάρκεια σήμερα. Δεν λογάριαζαν ούτε ωράριο, ούτε αν είναι σαββατοκύριακο. Ήταν πάντα εκεί.

Η επικοινωνία του Τ.Σ. της Βολισσού γινόταν σε καθημερινή βάση με την τοπική συμβουλο κα Κυλαδίτη και τους υπευθύνους της ΔΕΥΑΝΧ κ.κ. Καλογεράκη, Ξενάκη και Μπόη.

Η πρόεδρος της Βολισσού κα Λαγού βοήθησε σε όλη αυτή την προσπάθεια με το να καταγγέλλει σε όλα τα ΜΜΕ τις προσπάθειες της ΔΕΥΑΝΧ και παράλληλα να δυσφημεί τον τόπο της, λέγοντας ότι δεν υπάρχει νερό.

Έτσι αντιλαμβάνεται την συμμετοχή της στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ΔΕΥΑΝΧ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την οριστική επίλυση της ομαλής υδροδότησης της Βολισσού».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια