Συναγερμός στα νοικοκυριά για τους ακατάσχετους λογαριασμούς

Συναγερμός έχει σημάνει στα νοικοκυριά, μετά την λήξη της αναστολής αναγκαστικής εκτέλεσης σε τραπεζικούς λογαριασμούς για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω των capital controls.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, 30 Νοεμβρίου 2015, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπενθυμίζει ότι η αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης έχει λήξει και πλέον οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές είναι στην ημερήσια διάταξη.

Σημειώνει δε ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος.

Η διαδικασία για την δήλωση λογαριασμού ως ακατάσχετου έως του ποσού των 1250 ευρώ μηνιαίως γίνεται μέσα από την πλατφόρμα του taxisnet (https://www1.gsis.gr/webtax/accountdecl/index.jsp), όπου – αφού συμπληρώσει τους κωδικούς του και μπει στην εφαρμογή – αναγράφει στο ειδικό πεδίο τον αριθμό IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού, τον οποίο δηλώνει ως ακατάσχετο. Όταν ολοκληρώσει την σχετική διαδικασία δήλωσης του μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού του μπορεί να τυπώσει την αντίστοιχη βεβαίωση.

Η ΓΓΔΕ σημειώνει ότι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή έχουν απωλέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ν.4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και 24 κατά περίπτωση.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια