Σύσκεψη με τα επιμελητήρια για το μεταφορικό ισοδύναμο

Η εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2018 στα 32 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 1η Ιανουαρίου 2019, καθολικά, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, εξετάσθηκε σε σύσκεψη επιμελητηρίων, που συγκάλεσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018.

Η συνάντηση κινήθηκε, πιο συγκεκριμένα, στο σκέλος της εναρμόνισης του κόστους θαλάσσιας μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος εκείνο της χερσαίας μεταφοράς. Το ζητούμενο, είπε ο υφυπουργός, «είναι να βρούμε και να ενισχύσουμε το πραγματικό μέγεθος της επιβάρυνσης του νησιώτη εμπόρου, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς, κόστος που μετακυλίεται τελικά στο καλάθι του νησιωτικού νοικοκυριού. Η πρότασή μας είναι να αγγίξουμε την κύρια αιτία των τιμών – το υψηλότερο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση με τη χερσαία – που καλείται ο νησιώτης και ο επισκέπτης να πληρώνει τα προϊόντα των νησιών, αλλά ταυτόχρονα και την κύρια αιτία που εμποδίζει τα τοπικά προϊόντα από το να είναι ανταγωνιστικά σε μεγαλύτερες αγορές».

Ο κ. Σαντορινιός ζήτησε την ενεργοποίηση των νησιωτικών επιμελητηρίων στην διαδικασία θεσμοθέτησης του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου και στο πλαίσιο, ακόμη και της πιλοτικής εφαρμογής του, να αποτελέσουν κύτταρα παρακολούθησης και προστασίας της σωστής εφαρμογής του.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των νησιωτικών επιμελητηρίων (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, επιμελητήρια Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Έβρου, Μαγνησίας, Χίου, Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης) και επιμελητηριακών ενώσεων (ΕΟΑΕΝ, ΕΕΣΥΜ) των νησιών.

Παρέστησαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Δημήτρης Αυλωνίτης και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός.

epimelitiria2

Σχόλια