Σκόνταψε (ευτυχώς) στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του μισού εκατ. ευρώ για την ναυαγοσωστική κάλυψη της Χίου

Ως από μηχανής θεός εμφανίσθηκε, τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο για να βάλει φρένο στην πανάκριβη σύμβαση που ετοιμαζόταν να υπογράψει η δημοτική αρχή Χίου (τελικά κι αυτή που υπέγραψε πανάκριβη είναι), για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Το ευτυχώς, που έχουμε στον τίτλο, δεν είναι τυχαίο, καθότι η δημοτική επιτροπή του δήμου Χίου είχε εγκρίνει ομόφωνα – με μοναδική εξαίρεση την λευκή ψήφο του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκου Σκούφαλου – την ανάθεση της ναυαγοσωστικής κάλυψης στην ίδια εταιρεία που την είχε και τα προηγούμενα χρόνια και η οποία στον διαγωνισμό… χάρισε (έκανε έκπτωση) ένα χιλιάρικο για να πάρει την δουλειά. Συνολικό κόστος με τον ΦΠΑ λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η σχετική από 16 Μαΐου 2024 απόφαση της δημοτικής επιτροπής αναρτήθηκε στην Διαύγεια μόλις χθες, Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024 και όλως τυχαίως (;) χθες υπεγράφη και η τελική σύμβαση με την ανάδοχο. Με την διαφορά ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως μας διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Παντελής Καμπούρης, δεν έκανε δεκτές διάφορες δαπάνες (διαμονή, σίτιση, μετακινήσεις κ.λπ.), συνολικού κόστους περίπου 97.000 ευρώ (με τον ΦΠΑ), με αποτέλεσμα η τελική δαπάνη να… πέσει στις περίπου 408.000 (με τον ΦΠΑ).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δαπάνη αυτή είναι αισθητά υψηλότερη των προηγούμενων ετών (270.320 ευρώ το 2023, 327.273 ευρώ το 2022) και αφορά πέντε παραλίες του νησιού και συγκεκριμένα Αγία Φωτεινή, Κώμη, Καρφάς, Λιθί και Μαύρα Βόλια (αντί του Αφανή Ναύτη το καλοκαίρι του 2023).

Πώς εκτινάχθηκε το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης

Το υπερβολικό κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης είχαμε επισημάνει με δημοσίευμά μας στις 21 Δεκεμβρίου 2023, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Για το 2024 η οικονομική επιτροπή ενέκρινε την σχετική μελέτη και προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για πέντε παραλίες, αλλά με μήκος εκείνο που είχαν το 2022 και το οποίο είχε… συρρικνωθεί το 2023.

Έτσι, συνολικά για τις πέντε παραλίες θα απαιτηθούν οκτώ ναυαγοσώστες, με δαπάνη 505.920 ευρώ, αντί των επτά του 2022 με την αντίστοιχη δαπάνη στις 327.273,20 ευρώ. Δηλαδή, για μία επιπλέον παραλία, για έναν επιπλέον ναυαγοσώστη ο δήμος Χίου θα επιβαρυνθεί με 178.647 ευρώ!

Κι ας μην βιαστεί κανείς να πει ότι θα προσφερθούν εκπτώσεις στον διαγωνισμό, γιατί κάθε χρόνο μόνον ένας προσέρχεται, δίνει κάτι ψίχουλα για έκπτωση και παίρνει πάντα ο ίδιος την δουλειά.

Τους έπεσε πολλή δουλειά και αποχώρησαν από τον διαγωνισμό

Φέτος, για πρώτη φορά, εμφανίσθηκαν στον διαγωνισμό άλλοι δύο υποψήφιοι (συνολικά τρεις διαγωνιζόμενοι), οπότε και δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα λειτουργούσε ο ανταγωνισμός και θα έπεφτε κάπως το υψηλό ούτως ή άλλως κόστος.

Φευ, οι άλλοι δύο πήραν άλλες δουλειές, έκριναν ότι δεν μπορούσαν να… ανταποκριθούν και αποχώρησαν από τον διαγωνισμό. Κι έτσι έμεινε μία εταιρεία, που έδωσε την.. έκπτωση του χιλιάρικου και ευτυχώς, τελικά, που έβαλε φρένο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η σύμβαση παροχής ναυαγοσωστικών υπηρεσιών

Αναρτήθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 η σύμβαση μεταξύ του δήμου Χίου και της αναδόχου εταιρείας για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πέντε παραλιών του νησιού το 2024, την οποία και δημοσιεύουμε, όπως είχαμε προαναγγείλει. Από αυτήν προκύπτει ότι το συνολικό κόστος περιλαμβανομένου του ΦΠΑ ανέρχεται σε 406.600,96 ευρώ, δηλαδή ελάχιστα χαμηλότερα από όσα είχαμε αναφέρει στο αρχικό (πρωινό) δημοσίευμά μας.

Ακολουθεί η από 6.6.2024 σύμβαση υπηρεσιών ναυαγοσωστικής κάλυψης

nauagosostes_simvasi2024

Ακολουθεί η από 16.5.2024 απόφαση της δημοτικής επιτροπής

nauagosostes_16.5.2024