Σοβάδες «βρέχει» από το ταβάνι του 3ου γυμνασίου Χίου

Ολιγωρία για τον έλεγχο και την επισκευή στο 3ο γυμνάσιο Χίου, στο οποίο έπεσαν σοβάδες από το ταβάνι, καταλογίζει στην δημοτική αρχή το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Τυχεροί  ήταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου γυμνασίου, που δεν ήταν στην σχολική αίθουσα στην οποία το πρωί πηγαίνοντας για μάθημα διαπίστωσαν ότι είχε πέσει τμήμα σοβάδων από το ταβάνι, καταλήγοντας στα θρανία και στο πάτωμα! Παρόμοιο περιστατικό έχει γίνει ξανά στο παρελθόν. Το κτίριο είναι παλιό και χρειάζεται έλεγχο και επισκευές.

Το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει πως πάρα το ότι έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς, η κατάσταση στο συγκεκριμένο σχολείο παραμένει αποκαρδιωτική.

Το Ν.Τ. απαιτεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Χίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν ζήσουμε και τραυματισμούς μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αυτή η απαράδεκτη εικόνα πρέπει να αλλάξει άμεσα. Ως Ν.Τ. Χίου θέτουμε προτεραιότητες και ιεραρχήσεις, που  έχουν ως αφετηρία την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας, των μαθητών μας και των εργαζομένων συναδέλφων μας σ’ αυτά.

Απαιτούμε από τη δημοτική αρχή να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές – ανακαινίσεις στο γερασμένο κτιριακό δυναμικό της πόλης και να προχωρήσει με επείγοντα τρόπο ο προσεισμικός έλεγχος, οι μελέτες πυροπροστασίας, καθώς και ο απαραίτητος έλεγχος των καυστήρων όλων των σχολικών μονάδων του νησιού μας!

Λαϊκή Συσπείρωση: Πάρτε μέτρα για τα σχολεία τώρα!

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο 3ο γυμνάσιο Χίου, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται τα περισσότερα σχολεία στην α/μια και β/μια εκπαίδευση, εδώ και χρόνια.

Ασυντήρητα, ανεπαρκή στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, επικίνδυνα για τα παιδιά μας.

Κυβερνήσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές είναι συνένοχοι σε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα.

Τα αιτήματα των σχολείων στοιβάζονται κάθε χρόνο, για να πηγαίνουν στις καλένδες με διάφορες δικαιολογίες και μόνο αν γίνει ένα τέτοιο συμβάν, τότε δίνονται λύσεις για το συγκεκριμένο, ακούγονται νέες υποσχέσεις για να ξεχαστούν. Τα ζήσαμε με το 5ο δημοτικό στα ΕΠΑΛ και πολλά άλλα διαχρονικά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση σε όσες θεματικές συνεδριάσεις προκάλεσε για την παιδεία, ανέφερε μεταξύ άλλων και το 3ο γυμνάσιο, για να εισπράξει κάθε φορά τα εκατομμύρια που το αφορούν, χωρίς να έχει μπει πέτρα πάνω στην πέτρα.

Φτάνει πια. Τι περιμένουμε να γίνει για να ξεσηκωθούμε;

  • Άμεσα να ικανοποιηθούν όλα τα κατασκευαστικά προβλήματα των σχολείων και να ξεκινήσει αντισεισμικός έλεγχος με έκτακτη χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων φορέων από την κυβέρνηση.
  • Να ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα έργα στο 3ο γυμνάσιο και να γίνουν οι έλεγχοι και ενέργειες που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα συμβεί ξανά κάτι τέτοιο συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων για τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου.
  • Να ελεγχθούν άμεσα και να αποκτήσουν πιστοποιητικό καλής λειτουργίας όλοι οι καυστήρες των σχολείων χωρίς χρονοτριβή με αφορμή και τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν έχουν το δικαίωμα της εγκληματικής αδιαφορίας και ολιγωρίας.