Σπεύδει να ξελασπώσει την διοίκηση της ΕΜΧ η ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας

Την… υπεράσπιση της διοίκησης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), η οποία βρίσκεται υπό πίεση από τους μαστιχοπαραγωγούς, λόγω των άστοχων επιλογών της στις αλλαγές των καταστατικών των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, ανέλαβε η ΝΟΔΕ Χίου της Νέας Δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή της, αργά το βράδυ της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου 2022, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του νόμου 4673/2020 για την είσοδο «επενδυτών» στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και μάλιστα με δικαίωμα ψήφου, κάτι που δεν ίσχυε στον νόμο του 2016, στον οποίο και αναφέρεται. Ισχυρίζεται, ωστόσο, ότι το προτεινόμενο από την διοίκηση της ΕΜΧ καταστατικό δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ενώ είναι γνωστό ότι η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στο άρθρο 20, παράγραφος 3, εδάφιο στ΄, το οποίο προφανώς… διαφεύγει από την ΝΟΔΕ.

Αναφέρει, επίσης, ότι τον Μάρτιο λήγει η προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών στον νόμο, αλλά δεν λέει κουβέντα ότι πέρασαν δύο χρόνια χωρίς να ενημερωθούν ουσιαστικά οι μαστιχοπαραγωγοί κι έφτασε η ΕΜΧ στο παρά πέντε για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Επιτίθεται, τέλος, στον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και στο ΚΚΕ, που ανέδειξαν το θέμα, κατηγορώντας τους για άγονη αντιπαράθεση και κομματισμό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χίου της Ν.Δ. αναφέρει τα ακόλουθα:

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η στείρα αντιπολίτευση και οι παρωπίδες κάποιων φέρνουν στο επίκεντρο την παραδειγματική λειτουργία φορέων και οργανισμών του νησιού μας.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας για την ΕΜX: 

1. Η δυνατότητα πρόβλεψης στο καταστατικό αναγκαστικού συνεταιρισμού της εγγραφής σε αυτόν  μελών-επενδυτών ήταν  θεσμοθετημένη  ήδη, από  το 2016, με τον Νόμο 4384 του ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ο νόμος 4673/2020 διατήρησε τη δυνατότητα πρόβλεψης στο καταστατικό της εγγραφής στον αναγκαστικό συνεταιρισμό μελών-επενδυτών και ορίζει ότι, εφόσον υπάρχει στο καταστατικό σχετική πρόβλεψη, τότε τα μέλη επενδυτές δύνανται να συμμετέχουν στη γενική συνέλευση του Α.Σ. με δικαίωμα ψήφου, προκειμένου – όμως  – να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του Α.Σ., τα μέλη-επενδυτές δεν μπορούν να κατέχουν συνολικό αριθμό ψήφων που να υπερβαίνει το 35% του συνολικού αριθμού των ψήφων που διαθέτουν τα μέλη του  Α.Σ. Το ισχύον  καταστατικό της ΕΜΧ, που έχει ήδη προσαρμοστεί στις διατάξεις του νόμου 4673/2020 και έχει εγκριθεί από την εποπτεύουσα αρχή, δεν προβλέπει την εγγραφή μελών-επενδυτών.

3. Καθώς τον Μάρτιο λήγει η διετής προθεσμία που είχε τεθεί από τον νόμο για την προσαρμογή των καταστατικών των Α.Σ. στις διατάξεις του  νόμου 4373/2020, έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσαρμογής και των καταστατικών των πρωτοβάθμιων αναγκαστικών συνεταιρισμών. Στο προτεινόμενο προς ψήφιση καταστατικό δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγγραφή μελών-επενδυτών. 

Καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη και το ΚΚΕ Χίου να αφήσουν το διαμάντι της Χίου έξω από την άγονη αντιπαράθεση και τον κομματισμό. Δεν είναι “κουκιά” αυτά με τα οποία παίζουν, αλλά το μέλλον του νησιού μας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια