Σπουδασμένοι η πλειονότητα των Σύριων προσφύγων (βίντεο)

Οι Σύριοι πρόσφυγες γονείς Afeesh και Rasha αγκαλιάζουν τις κόρες τους λίγο μετά την άφιξή τους στη Λέσβο

Κάτω των 35 ετών και φοιτητές είναι η πλειονότητα των Σύριων προσφύγων που καταφθάνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συνολικά, έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου σχεδόν 800.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής μόνο μέσα στο 2015 και η πλειονότητα εξ αυτών λόγω του πολέμου στη Συρία.

Από πλευράς εκπαίδευσης, είναι η αφρόκρεμα της χώρας τους: το 86% αναφέρει ότι έχει τελειώσει τη δευτεροβάθμια ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι μισοί από αυτούς έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο.

Στην έρευνα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες συμμετείχαν συνολικά 1245 Σύριοι, οι οποίοι απήντησαν στις σχετικές ερωτήσεις στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα της έρευνας:

– Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων (78%) ήταν κάτω των 35 ετών.

– Το επάγγελμα που αναφέρεται συχνότερα είναι φοιτητής. Το 16% των ερωτηθέντων είπε ότι φοιτούσε στο πανεπιστήμιο πριν τραπεί σε φυγή. Ακολουθούσαν οι έμποροι σε ποσοστό 9%, οι ξυλουργοί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί σε ποσοστό 7%, οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες σε ποσοστό 5% και τέλος οι γιατροί ή φαρμακοποιοί σε ποσοστό 4%. Συνολικά, το προφίλ του πληθυσμού που βρίσκεται σε μετακίνηση είναι μεγάλης εξειδίκευσης.

– Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων  – το 63% –  είπαν ότι εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015. Και το 85% δήλωσαν ότι έφτασαν σε ένα από τα ελληνικά νησιά με την πρώτη τους απόπειρα. Οι περισσότεροι από όσους απήντησαν στο ερωτηματολόγιο, το 65%, δήλωσαν ότι δεν είχαν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες. Το 5% είπε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια.

– Η πλειονότητα είχαν περάσει λιγότερο από τρεις μήνες σε μια τρίτη χώρα πριν διασχίσουν τη Μεσόγειο. Πολύ λίγοι, μόνο το 13%, είχαν επάνω τους τα απαραίτητα έγγραφα που τους επέτρεπαν να παραμείνουν σε μια τρίτη χώρα. Μεταξύ αυτών, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 91% όσων διέμεναν σε μια τρίτη χώρα για περισσότερο από έναν μήνα, έμεναν σε ιδιωτική κατοικία. Μόνο το 3% έμενε σε καταυλισμούς.

– Οι κύριοι λόγοι που ανέφεραν για τους οποίους εγκατέλειψαν τη χώρα και διέσχισαν τη Μεσόγειο ήταν η δυσκολία εύρεσης εργασίας και ο φόβος για την ασφάλειά τους.

– Περίπου το 58% των ερωτηθέντων είπαν ότι η πρόθεσή τους ήταν να φέρουν αργότερα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα, όπου θα τους χορηγηθεί άσυλο.

Καθώς η σύρραξη στη Συρία πλησιάζει στο πέμπτο έτος της, οι περισσότεροι από αυτούς που καταφτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές είπαν ότι ελπίζουν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία. Η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα της λίστας προτίμησής τους ήταν η Σουηδία. Οι βασικές αιτίες που έδωσαν οι ερωτηθέντες ήταν: οικογενειακή επανένωση, παροχή βοήθειας για τους πρόσφυγες, δυνατότητες εύρεσης εργασίας και ευκαιρίες εκπαίδευσης.

«Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς αξιολογήσεων που διεξάγει η Υ.Α. προκειμένου να κατανοήσει ποιοι είναι οι πρόσφυγες, από πού έρχονται, τι έχουν περάσει», είπε η Diane Goodman, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. «Μόνο όταν οι κυβερνήσεις, η Υ.Α. και οι εταίροι της έχουν τέτοιες πληροφορίες μπορούν πραγματικά να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή βοήθειας και προστασίας σε αυτές τις οικογένειες».

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, η έρευνα της Υ.Α. δεν είναι αντιπροσωπευτική για το σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού που φτάνει στην Ελλάδα. Η μεθοδολογία δεν ήταν μια τυχαία δειγματοληψία. Αλλά η ανάλυση δίνει μία συνολική εικόνα του «προφίλ» των Σύριων που έφτασαν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2015.