Στα αζήτητα 300.000 ευρώ για υγειονομική θωράκιση της ΒΙΑΛ με ευθύνη Μουτζούρη (βίντεο)

Βαρύτατες ευθύνες στην περιφερειακή αρχή οτυ κ. Κώστα Μουτζούρη για την υγειονομική βόμβα στην οποία εξελίσσεται το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, επιρρίπτει ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Αμπαζής.

Υπάρχει κονδύλι 299.000 ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τον σκοπό αυτό, δηλαδή την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην ΒΙΑΛ και με ευθύνη της περιφερειακής αρχής βρίσκεται στα ΠΣΕΑ (πολιτική προστασία), αντί να έχει δοθεί στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη υγείας κ. Παντελή Βρουλή, προκειμένου να θωρακισθεί υγειονομικά το νησί.

Συγκεκριμένα, να γίνει πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προμήθερια εξοπλισμού και αναλώσιμων, προκειμένου να ελέγχεται συστηματικά ο προσφυγικός πληθυσμός, καθώς και οι εργαζόμενοι στην ΒΙΑΛ.

Το μείζον πρόβλημα και οι σοβαροί κίνδυνοι, όχι μόνον για τον πληθυσμό της ΒΙΑΛ, αλλά συνολικά για το νησί, αναδείχθηκαν χθες, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, μετά την αποκάλυψη των δύο απανωτών κρουσμάτων κορονοϊού σε εγκυμονούσες, που διαμένουν στην ΒΙΑΛ, η μία μάλιστα εξ αυτών έχασε το παιδί της.

Το θέμα θα απασχολήσει σύσκεψη την οποία έχει καλέσει επειγόντως ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος, στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου 2020.

Έγγραφο της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τον περιφερειάρχη

Προς: Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

Κοιν: 1) Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

2)Αντιπεριφερειάρχη ΔημόσιαςΥγείας και Πρόνοιας

3)Αντιπεριφερειάρχες Λέσβου, Χίου, Σάμου

4)Επικεφαλείς Περιφερειακών παρατάξεων

Θέμα: «Επείγουσα αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid19 στα ΚΥΤ και         τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

κ. Περιφερειάρχη

Σας είναι ήδη γνωστά τα προβλήματα (με την κατεπείγουσα μεταφορά των εγκύων από το ΚΥΤ στο νοσοκομείο Χίου και τις άσχημες επιπτώσεις που υπήρξαν γι’ αυτές και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό ) που δημιουργήθηκαν με αφορμή την προσβολή από Covid19 σε εγκυμονούσες στο ΚΥΤ Χίου.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν μη προβλέψιμη στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην περιφερειακή αρχή…

Εδώ και πολλούς μήνες στις συνεδριάσεις των οργάνων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουμε θέσει το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης των ατόμων, που διαμένουν στους Προσφυγικούς καταυλισμούς της Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Σας έχουμε επισημάνει ότι αποτελεί υγειονομική βόμβα η συνύπαρξη τόσων χιλιάδων ανθρώπων κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, διατροφής και στέγασης.

Σας έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα να απαιτήσουμε- να διεκδικήσουμε – από την κυβέρνηση της ΝΔ και αυτό έχει εκφραστεί και στα ομόφωνα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου – την άμεση περίθαλψη των προσφύγων των ΚΥΤ!!!

Σας επισημάναμε και στο τελευταίο Περιφερειακό συμβούλιο της 30/9/20 κατά τη συζήτηση του 2ου θέματος «Έγκριση 6ης Τροποποίησης Προϋπολογισμού ΠΒΑ οικονομικού έτους 2020» ,που το κύριο θέμα της ήταν: «Η αποδοχή της επιχορήγησης και η καταβολή της, μετά την απόφαση 11033/4-9-20,ΦΕΚ.3709/Β/20,για την ανάληψη δράσεων, που σχετίζονται, με την αντιμετώπιση του Covid19»!!! ότι:

  1. Κακώς εντάσσετε τις δαπάνες αυτές στις δαπάνες ΠΣΕΑ!!
  2. Κακώς δε λαμβάνεται υπόψη τα εδάφια της απόφασης 11033/4-9-20και το ΦΕΚ 3709/Β/20 όπως:
  3. Το 6ο   όπου αναφέρει ότι :

Ø Το έγγραφο έγινε από τον αναπληρωτή σας (και άρα ήταν εις γνώση σας) και αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας .

Διερωτώμεθα τώρα τι άλλαξε και το εντάξατε στα ΠΣΕΑ!!!

Ø Η επιχορήγηση έγινε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΒΑ.

Το άρθρο 1 εδάφιο 2 όπου αναφέρει ότι: «Η ανωτέρω επιχορήγηση εξειδικεύεται στο υπ αριθμόν 68/25-08-2020 έγγραφο του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη- Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας της ΠΒΑ» και αφορά τα εξής:

  1. Αποζημίωση πρόσθετου ιατρικού προσωπικού στα ΚΥΤ Λέσβου Χίου και Σάμου.
  2. Αποζημίωση πρόσθετου προσωπικού στις ΠΕ Χίου Σάμου και Λέσβου.
  3. Προμήθεια θαλάμου αρνητικής συμπίεσης για τη Νήσο Ψαρά.
  4. Προμήθεια μηχανήματος για διενέργεια εξέτασης Covid19,για καθένα από τα ΚΥΤ, Λέσβου!!!, Χίου!!!και Σάμου!!!
  5. Προμήθεια τεστ ανίχνευσης Covid19,για καθένα από τα παραπάνω ΚΥΤ!!!
  6. Προμήθεια ιατρικού υλικού…

Κατά συνέπεια υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην Περιφερειακή αρχή:

– Πού καθυστερεί αδικαιολόγητα να ενεργοποιήσει την ειλημμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου υπ αριθμόν………….

– Πού βάζει σε κίνδυνο με τη διασπορά του Ιού, μεγάλες πληθυσμιακά ομάδες ανθρώπων!

– Πού οδηγεί σε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο υγειονομικό προσωπικό και των νοσηλευομένων του Γενικού   Νοσοκομείου Χίου! βλ. Καραντίνα.

– Πού δημιουργεί έντονη ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο…

– Πού δεν προχωρά στην υλοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, που η ίδια ζήτησε…

– Που δεν ενημερώνει για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στο Νομό.

Απαιτούμε:

Ø Την άμεση υλοποίηση των έξη σημείων της απόφασης 11033/4/9/2020 που με βάση αυτή έγινε και η αποδοχή της καταβολής της επιχορήγησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

Ø Την άμεση άφιξη κλιμακίου του ΕΟΔΥ

Ø Την άμεση μεταφορά των ευαίσθητων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως έγκυες, ανήλικα παιδιά, καρκινοπαθείς κλπ.

Ø Την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της διατροφής και στέγασης των προσφύγων – μεταναστών!

Σας επισημαίνουμε τέλος ότι η άμεση ενεργοποίηση της απόφασης όπως αυτή αναφέρεται στο ΦΕΚ θα οδηγήσει σε δράσεις που περιφρουρούν την περίθαλψη στα τρία νησιά Χίο Σάμο και Λέσβο!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣ

Αγλαΐα Κυρίτση

Γιώργος Αμπαζής

Σταμάτης Φιλιππής

Στυλιανός Σταμούλος

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια