Στα αζήτητα προσώρας η… πολύφερνη νύφη Μαυροκορδάτικο

Ουδείς ενδιαφερόμενος προσήλθε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό του δήμου Χίου για την μίσθωση του Μαυροκορδάτικου, στον κάμπο της Χίου, το οποίο μισθώνεται είτε ως τουριστικό κατάλυμα (ξενώνας), είτε ως οικία.

Ο σημερινός, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, διαγωνισμός ήρθε εξ αναβολής από την προηγούμενη Παρασκευή, καθότι το δημαρχείο Χίου ήταν κλειστό λόγω κορονοϊού.

Προφανώς, η αιτία της μη προσέλευσης ενδιαφερομένων είναι αφενός η υψηλή τιμή εκκίνησης, 2.000 ευρώ και αφετέρου το μεγάλο κόστος των επισκευαστικών εργασιών.

Μετά την σημερινή εξέλιξη, το θέμα θα επανέλθει στην οικονομική επιτροπή, η οποία θα ορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού, ενδεχομένως δε να μεταβάλλει και τους όρους του (τιμή εκκίνησης, διάρκεια μίσθωσης κ.λπ.).

Ο δήμος Χίου δημοπρατεί το Μαυροκορδάτικο, πρώην αρχοντικό και νυν ξενώνας στον κάμπο της Χίου (Άγιος Γεώργιος Σταφυλάς), για περίοδο 20 ετών.

Σύμφωνα με την διακήρυξη, το εκμισθούμενο ακίνητο, έχει επιφάνεια οικοπέδου 10.000 τ.μ. και κτίσματος 650 τ.μ. και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τουριστικό κατάλυμα (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη
σχετική πολεοδομική νομοθεσία και το Π.Δ. προστασίας του οικισμού του Κάμπου) ή ως οικία. Στην περίπτωση της μίσθωσης ως οικία δεν επιτρέπεται η υπομίσθωσή του, είτε με μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση, είτε μέσω ένταξης σε σχετική πλατφόρμα.

Σε ό,τι αφορά τα έξοδα για την ανακαίνιση του ακινήτου, η διακήρυξη ορίζει ότι καθ΄ όλη την διάρκεια της 20ετούς μίσθωσης, το μίσθωμα θα μειώνεται κατά 208,33 ευρώ ανά μήνα, ποσό που αντιστοιχεί στις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ακινήτου, σύμφωνα με την σχετική έκθεση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Χίου.

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι το Μαυροκορδάτικο είχε εκμισθωθεί ως ξενώνας τον Απρίλιο του 2015 με τιμή προσφοράς 1150 ευρώ, πλην – όμως – η μισθώτρια το εγκατέλειψε και το παρέδωσε στον δήμο Χίου τον Απρίλιο του 2019. Ο δήμος Χίου ανακίνησε το θέμα της εκ νέου μίσθωσής του τον Μάιο του 2020, οπότε και έλαβε σχετική απόφαση το δημοτικό συμβούλιο.