Στα κάγκελα Δήμος Χίου και τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής
Η κόντρα του δήμου Χίου με το τοπικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής καλά κρατεί, με θύμα της αυτή τη φορά πέφτει το έργο της ανάπλασης του δημοτικού κήπου με το Τοπικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής να γνωμοδοτεί αρνητικά.
Η αντίδραση του δήμου ήταν άμεση και με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι η απόφαση του τοπικού αρχιτεκτονικού συμβουλίου είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, ενώ η μελέτη που ήδη έχει εξασφαλίσει όλες τις εγκρίσεις έχει υποβληθεί και κρίνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Βορείου Αιγαίου. Παράλληλα η δημοτική αρχή ξεκάθαρα κατηγορεί τα μέλη του αρχαιολογικού συμβουλίου ότι έδρασαν με βάση το προσωπικό τους συμφέρον.
Αναλυτικά το δελτίο τύπου έχει ως εξής:
“Το ΣΑ της ΠΕ Χίου γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την μελέτη που έγινε στο πλαίσιο των έργων της ΒΑΑ, έπειτα από ένα χρόνο κωλυσιεργίας και αναβολών. Η μελέτη θα υποβληθεί όπως προβλέπει ο νόμος στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Βορείου Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι τα ΣΑ έχουν το δικαίωμα να γνωμοδοτήσουν θετικά ή αρνητικά ως προς την κάθε μελέτη αλλά σε καμία περίπτωση να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν (Λειτουργία Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής – αρμοδιότητες ΣΑ (νόμος: ΣΑ-Ν 4030/11)).
Ο Δήμος Χίου και η Τεχνική υπηρεσία έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και προβλεπόμενο σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς το ΣΑ της ΠΕ Χίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η μελέτη για τον κήπο εγκρίθηκε από τα δυο κορυφαία επιστημονικά συμβούλια της χώρας Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) , τα οποία έλαβαν υπόψη τους τις αρνητικές εισηγήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και παρόλα αυτά ενέκριναν την μελέτη ΟΜΟΦΩΝΑ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν από την μεγάλη απόσταση του σκεπτικού των προαναφερθέντων οργάνων. Μένει να αναρωτηθούμε κατά πόσο κάποιοι έδρασαν με βάση αυτό που νομίζουν για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι με βάση αυτό που είναι το κοινό καλό.
Μην ξεχνάμε ότι τα ΣΑ σύμφωνα με τον ως άνω αναφερόμενο γενικό κανονισμό δεοντολογίας, γνωμοδοτούν με βάση την αρχιτεκτονική άποψη και λύση που επέλεξε ο μελετητής. Η οποία κριτική ασκείται, δεν αφορά την εξεύρεση «βέλτιστων» λύσεων αλλά την πληρότητα και την συνέπεια της μελέτης ως προς την αρχιτεκτονική άποψη που επιλέγεται σε σχέση με την λειτουργία και την ένταξη στο ευρύτερο περιβάλλον με στόχους: την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των χρηστών και την προστασία του περιβάλλοντος”.