Στα μαχαίρια ΑΔΕΔΥ- ΝΠΔΔ Χίου για τη σίτιση των παιδικών σταθμών

Για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της προσχολικής αγωγής και εκχώρηση της σίτισης των παιδικών σταθμών σε εταιρεία κέτερινγκ, κατηγορεί τη δημοτική αρχή η ΑΔΕΔΥ.

Σε ανακοίνωση της σημειώνει: 

“Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες πέρσι να “νοικιάσει” εργαζόμενους από ιδιωτική εταιρεία, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό με διαφανείς διαδικασίες  και αφού η αποκεντρωμένη ακύρωσε αυτές τις μηχανορραφίες της διοίκησης του νομικού προσώπου και μπαίνει σε περιπέτειες το νομικό πρόσωπο με μηνύσεις διεκδίκησης χρήματος,  τώρα στο στόχαστρο  βάζει και την διατροφή των νηπίων. 

    Επιχειρεί να αναθέσει σε ιδιώτη και σε εταιρεία κέτερινγκ την καθημερινή σίτιση των βρεφών και των νηπίων, ενώ οι υποδομές σίτισης υπάρχουν σε όλους τους παιδικούς σταθμούς. Αντί να βάλει ένα πλάνο ενίσχυσης του προσωπικού εστίασης στους σταθμούς, η διοίκηση του Νομικού προσώπου επιλέγει την εύκολη λύση της ιδιωτικοποίησης, λειτουργώντας δυστυχώς, ως πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι τυχαίο άραγε το γεγονός ότι στελέχη της δημοτικής αρχής δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό, του έτοιμου φαγητού; Η κάθε ιδιωτική εταιρεία έχει σκοπό το κέρδος και όχι την εξασφάλιση της υγείας των νηπίων και των βρεφών.  Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παίζει με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας”, καλώντας τους γονείς να αντιταχθούν στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και του Νομικού Προσώπου να εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες κομμάτια της προσχολικής αγωγής βάλλοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της.

“Μόνο όχημα μίσθωσε”, απαντά το νομικό πρόσωπο

Απαντώντας με τη σειρά του το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, αφού αναφέρει ότι φέτος στους παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται περισσότερα παιδιά , υποστηρίζει πως αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών με τις επιλογές τους.

“Το κείμενο της ΑΔΕΔΥ είναι απόλυτα ψευδές αφού 
•    Το 2014 οι παιδικοί σταθμοί του Δ. Χίου εξυπηρετούσαν περίπου 200 παιδιά ενώ σήμερα χάριν των προσπαθειών και αποφάσεων του Δήμου μας φιλοξενούν περίπου 400. Άραγε λέει κάτι αυτό στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Κ. Σκούφαλο ο οποίος σε δημοσιεύματα του στις αρχές Σεπτεμβρίου ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή Βουρνού αφήνει απέξω 150παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς.
•    Ο μοναδικός τρόπος για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είναι η τροποποίηση οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών στην οποία προχωρούμε . Μέχρι τότε οι δομές του Δήμου πρέπει να λειτουργούν με αξιοπρέπεια και σωστή παροχή υπηρεσίας.
•    Η Δημοτική Αρχή με πολύ μεγάλη συνέπεια εκτελεί με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, έργο στο κτήριο της οδού Καλουτά, κατασκευάζοντας σύγχρονες εγκαταστάσεις μαγειρείου με υψηλές προδιαγραφές. Τα μαγειρεία αυτά γίνονται στο χώρο που πέρυσι χρησιμοποιούνταν σαν κουζίνα για τις ανάγκες της δομής της οδού Καλουτά, σήμερα το φαγητό αυτής της δομής παρασκευάζεται από το προσωπικό του ΝΠΔΔ στην κουζίνα του κτηρίου στο Βαρβάσι και μεταφέρεται με κατάλληλο όχημα στο κτήριο της οδού Καλουτά. Επειδή λοιπόν δεν διαθέτουμε κατάλληλο όχημα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, μισθώσαμε τέτοιο από το ελεύθερο εμπόριο  για διάστημα τόσο όσο να ολοκληρωθεί το έργο.

Άραγε αυτό είναι ιδιωτικοποίηση της κουζίνας ή βελτίωση των δεδομένων της; “ καταλήγουν στην ανακοίνωση.