Στα μεγάλα σαλόνια του πινγκ πονγκ για άλλη μια φορά ο Χρόνης Πολίτσης

Ο Κανέλλης Μάριος Χατζηκυριάκου είναι το νέο μεγάλο όνομα με λαμπρό μέλλον στην επιτραπέζια αντισφαίριση στην κατηγορία των ΑμεΑ.Η συγκλονιστική ιστορία του Κανέλλη Μάριου Χατζηκυριάκου από την Κερατέα που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση αλλά φέρνει μετάλλια για την Ελλάδα περιγράφεται σε αφιέρωμα στο ethnos.gr.

Πίσω και δίπλα στον Μάριο όμως όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται ένα δικό μας παιδί, ο χιώτης Χρόνης Πολίτσης, πρώην αθλητής, διεθνώς αναγνωρισμένος, που τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Κεφαλονιά, συνεχίζει να ασχολείται με το πινγκ πονγκ γι αυτό και είναι δίπλα στον Μάριο τον οποίο ανακάλυψε και ανάδειξε. Ο Χρόνης Πολίτσης είναι ένα ακόμη από τα ταλαντούχα παιδιά που μη βρίσκοντας διέξοδο στη Χίο των ελάχιστων ευκαιριών, αναζήτησε κι έφτιαξε τη ζωή του αλλού.

Πλέον με πτυχίο ψυχολογίας από το Πάντειο, με τη θέση του ειδικού συνεργάτη στο προπονητικό τιμ της ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑμεΑ και με την αισιοδοξία που πάντα τον διέκρινε συνεχίζει τη ζωή του πραγματοποιώντας τους στόχους τουμε επόμενο να συνοδεύσει τον Μάριο στους αγώνες στο Κάιρο στις 26 Ιουνίου.

Αξίζει όμως να διαβάσετε το αφιέρωμα στον Κανέλλο Μάριο Χατζηκυριάκου που δημοσιεύθηκε στο ethnos.gr.

Ο Μάριος Χατζηκυριάκος και η μητέρα του Γιώργου Μουχθή παραλαμβάνουν τα βραβεία από τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο

Ο 18χρονος που πάτησε στα πόδια του χάρη στο πινγκ πονγκ

Στο τραπέζι του πινγκ πονγκ ο Κανέλλης Μάριος Χατζηκυριάκος παραδίδει μαθήματα ζωής και αγωνιστικής πειθαρχίας. Ο μαθητής από την Κερατέα κάνει όνειρα για την εισαγωγή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δοξάζει την Ελλάδα και με προπονητή τον σπουδαίο Πολυχρόνη Πολίτση κάνει όνειρα για συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Τιμήθηκε από την ομοσπονδία επιτραπέζιας αντισφαίρισης μαζί με τον Γιώργο Μουχθή επειδή κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό του παγκοσμίου τουρνουά που έγινε πρόσφατα στην Ισπανία. Είναι το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στο ομαδικό που αποτελείται από δύο ελληνόπουλα.

Ο Χατζηκυριάκος στη γέννα έπαθε εγκεφαλική παράλυση σπαστική τετραπληγία που του δημιούργησε κινητικό πρόβλημα στα κάτω άκρα και στο αριστερό χέρι. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με νάρθηκες στα πόδια κάνοντας πολύωρες φυσιοθεραπείες. Όλα αυτά μέχρι που ασχολήθηκε με το πινγκ πονγκ.

Ο κόουτς που τον πίστεψε

Μάλιστα η γνωριμία με το άθλημα έγινε σε παιδικό πάρτι όταν ήταν 11 ετών. «Κάποιος φίλος μου μίλησε για το πινγκ πονγκ και τον προπονητή Πολυχρόνη Πολίτση. Στην αρχή ήμουν διστακτικός αλλά όταν  γνώρισα τον Πολίτση η ζωή μου άλλαξε. Με έκανε να πιστέψω στις δυνάμεις μου. Μετά από έξι μήνες προπονήσεων πέταξα τους νάρθηκες και πάτησα στα πόδια μου. Ξαναγεννήθηκα μέσα από το πινγκ πονγκ», είπε στο «Εθνοσπόρ» ο Μάριος Χατζηκυριάκος.

Ο Μάριος Χατζηκυριάκος και η μητέρα του Γιώργου Μουχθή παραλαμβάνουν τα βραβεία από τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο

100 χιλιόμετρα την ημέρα

Η αρχή ήταν δύσκολη για τον Μάριο και το μπαμπά του Στέφανο. Το σπίτι της οικογένειας βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία στην Κερατέα και καθημερινά έπρεπε να πηγαίνει στα Ανω Λιόσια για προπονήσεις που σταδιακά αντικατέστησαν τις φυσιοθεραπείες. «Ο μπαμπάς μου συμπαραστάθηκε. Είχε προβλήματα με την εργασία του λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά δε με άφησε ποτέ. Κάναμε κοντά 100 χιλιόμετρα την ημέρα, διόδια, βενζίνες. Οι προπονήσεις έγιναν όλο και πιο συχνές και ο προπονητής μου έλεγε πως μπορώ να φτάσω πολύ ψηλά».

Ο Μάριος δεν έχει κάποιον βασικό χορηγό, αλλά καλύπτει μέρος των εξόδων του χάρη στο ενδιαφέρον του επιχειρηματία Θανάση Μαρτίνου και του ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων Emmantina και Palmyra στην Γλυφάδα. «Αγωνίζομαι και γίνομαι καλύτερος ως ελάχιστη ανταπόδοση σε όσους με έχουν βοηθήσει, για να αισθάνομαι καλύτερα και για να εκπροσωπώ την πατρίδα μου στο εξωτερικό που το θεωρώ ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή».

Το όνειρο για το Τόκιο

Ο Μάριος λίγο πριν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια είναι μαζί με τον Γιώργο Μουχθή και τον Αλέξανδρο Γιακουμάκο οι τρεις κορυφαίοι στην κατηγορία των ΑμΕΑ αλλά παράλληλα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Β΄Εθνικής αρτημελών με τον Α.Ο.Φιλονίκη – Άρη Βούλας. «Το πινγκ πονγκ δεν έχει περιορισμούς. Είναι θαυμάσιο άθλημα και ταιριάζει στον Έλληνα. Μπορούν να παίξουν άνδρες, γυναίκες ακόμα και όσοι έχουν κινητικά προβλήματα. Αν έχεις θέληση και πείσμα μπορείς να τα καταφέρεις».

Το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων

Μετά την τεράστια επιτυχία στην Ισπανία ο Χατζηκυριάκος προετοιμάζεται για το όπεν της Αιγύπτου στις 26 Ιουνίου με στόχο να μαζέψει πολύτιμους πόντους για την πρόκριση στο Τόκιο. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Αργοστόλι και μαζί με τον Πολίτση κάνουν πολύωρες προπονήσεις: «Είναι το όνειρο μου να αγωνιστώ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θα είναι εύκολο γιατί το επίπεδο είναι πολύ υψηλό αλλά θα το παλέψω».