Στα… μουλωχτά επεκτάσεις σε ΒΙΑΛ (;) και Μόρια ετοιμάζει ο Μηταράκης

Κάτω από πέπλο μυστικότητας και σκοπούμενης σύγχυσης φαίνεται να επιχειρεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης την επέκταση των δομών τουλάχιστον της ΒΙΑΛ και της Μόριας, μετά την παταγώδη αποτυχία να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την δημιουργία υπερδομών στο Αίπος και στην περιοχή Καραβά της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση που υπέγραψε χθες, Τρίτη 12 Μαΐου 2020, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ανατίθεται απευθείας σε πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων, το έργο του προσδιορισμού του ύψους των μισθωμάτων, σχετικά με την μίσθωση εκτάσεων στις περιοχές: Θέσεις Ζερβού Σάμου, Πυλίου Κω, Λέπιδα Λέρου, καθώς και σε εκτάσεις στα νησιά Λέσβου (περιοχή Μόρια) και Χίου, προκειμένου να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας, αιτούντων άσυλο και κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ), δαπάνης 18.600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τη Χίο η θέση δεν προσδιορίζεται, σε αντίθεση με όλα τα άλλα νησιά, όπου οι θέσεις εκτίμησης αναφέρονται επακριβώς και αφορούν τα υπάρχοντα ΚΥΤ. Ως εκ τούτου, συνάγεται ότι στο… μικροσκόπιο είναι οι γεωργικές εκτάσεις πέριξ του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός της Χίου, οι οποίες έχουν ήδη καταληφθεί και μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού δεν υπάρχει χώρος στο υπερπλήρες ΚΥΤ.

Δηλαδή, είναι πιθανή μια επέκταση του ΚΥΤ σε τμήμα αυτών των ιδιωτικών εκτάσεων και προς τούτο γίνεται προεργασία, προκειμένου να εξαχθεί το σχετικό κόστος που θα επωμισθεί το Υπουργείο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προς τούτο, ότι δηλαδή το έργο της κατά τα ανωτέρω εκτίμησης αφορά τα χωράφια πέριξ της ΒΙΑΛ, συνηγορεί και η προηγούμενη (7 Μαΐου 2020) απόφαση του κ. Γεωργιάδη, με την οποία εγκρίνεται η δέσμευση του αναφερθέντος ποσού των 18.600 ευρώ, για «την παροχή υπηρεσιών σύνταξης, εκτίμησης προσδιορισμού αξίας του μισθώματος των προαναφερόμενων εκτάσεων στις περιοχές των νήσων Σάμου, Λέρου και Κω και σε συγκεκριμένα αγροτεμάχια στα νησιά Λέσβου και Χίου».

Η συγκεκριμένη απόφαση (δέσμευσης πίστωσης) δεν αναφέρει ούτε στο αιτιολογικό, ούτε στο διατακτικό, ποιές είναι οι προαναφερόμενες εκτάσεις και απλά κάνει μνεία στο «τεκμηριωμένο αίτημα του Διατάκτη υπ’ αριθμ.πρωτ. 4157/07.05.2020». Αναφέρει, ωστόσο, ότι πρόκειται για αγροτεμάχια, τόσο στην Λέσβο, όσο και στη Χίο.

Και φυσικά, είναι μάλλον απίθανο να θεωρήσει κανείς ότι η απόφαση αυτή αναφέρεται στην επιταχθείσα έκταση των 625 στρεμμάτων στο «17» του Αίπους, δεδομένου ότι εκεί δεν υπάρχουν αγροτεμάχια, αλλά βράχια και δασικές εκτάσεις.

Η απόφαση για την ανάθεση του έργου της εκτίμησης της μισθωτικής αξίας αγροτεμαχίων

anathesi_ektimisis

 

Η απόφαση για την δέσμευση της πίστωσης των 18.600 ευρώ

pistosi_ektimisis

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια