Στα «θα» των αντιπάλων απαντάμε με έργα

Σε κάθε προεκλογικό “θα” των αντιπάλων μας, έχουμε αντίστοιχα έργα που έχουν γίνει ή γίνονται. Λόγια εκείνοι; Έργα εμείς!

Με την φράση αυτή ο δήμαρχος Χίου και εκ νέου υποψήφιος κ. Μανώλης Βουρνούς διαχώρισε την παράταξή του από όσους παρουσιάζουν ως νέο το καθεστώς δεκαετιών.

Μπροστά σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων φίλων και υποστηρικτών της Πρωτοβουλίας για τη Χίο, στον κατάμεστο υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου Ελληνικό Κάστρο, το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαΐου 2019, ο κ. Βουρνούς έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα ενός δύσκολου προεκλογικού αγώνα.

«Είμαστε οι μόνοι, πρόσθεσε, οι οποίοι την 1η Σεπτεμβρίου ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε!

Οι μόνοι που μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση, χωρίς διακοπές και αναστροφές, του θεμελιώδους έργου που έχει ξεκινήσει! Του έργου που μας έφερε από κομπάρσους στο Βόρειο Αιγαίο, πρωταγωνιστές!

Είμαστε οι μόνοι που έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη υλοποιούμε! δεν υποσχόμαστε, αλλά σχεδιάζουμε, ωριμάζουμε, διεκδικούμε, εντάσσουμε, και ολοκληρώνουμε!».

Ο κ. Βουρνούς έκανε σφοδρή επίθεση στους αντιπάλους του κι ενώ δεν αμφισβήτησε ότι μέσα στους άλλους συνδυασμούς υπάρχουν και άνθρωποι με πολιτικές ικανότητες και διάθεση προσφοράς ξεκαθάρισε ότι «σίγουρα όμως εμείς δεν έχουμε συμπεριλάβει ευκαιριακά περιπλανώμενο λασπολόγο, δεν έχουμε καταφύγει σε συσσωματώματα του παρελθόντος, δεν παρουσιάζουμε ως νέο το καθεστώς δεκαετιών».

Το έργο που επιτελέσθηκε από την δημοτική αρχή

Αναφερόμενος ο κ. Βουρνούς στο έργο που επιτελέσθηκε την παρελθούσα πενταετία από την δημοτική αρχή της Πρωτοβουλίας για τη Χίο, επεσήμανε τα εξής:

Βρίσκονται λοιπόν πολλοί συμπατριώτες μας, πηγαίνοντας στην κάλπη, σε αυτή τη θέση που αναζητούν το δρόμο για το μέλλον. Γιατί όλοι επιθυμούν να προχωρήσουν μπροστά. Κανείς δεν αναζητά αναστροφές που σε φέρνουν πιο πολύ στο χθές παρά στο αύριο.

Σε ένα χθες που περιελάμβανε ένα δήμο στα όρια της χρεοκοπίας, δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με συσσωρευμένη ζημία και χρέη παντού, νευραλγικές υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσία καθαριότητας) στα όρια της κατάρρευσης, πολιτικές διαφάνειας σε ένα νηπιακό ακόμα επίπεδο, δεκάδες μεγάλα και σοβαρά έργα σε όλη τη Χίο με μηδενικό βαθμό ωρίμανσης, χωροταξικό σχεδιασμό κρυμμένο στο πιο βαθύ συρτάρι, δεκάδες δραστηριότητες και χώρους του Δήμου να λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση, χρέη και οφειλές δεκαετιών να έχουν ξυπνήσει και να σε καταδιώκουν αμείλικτα! Ένα κεντρικό κράτος που μετά από δεκαετίες ανεμελιάς, ξαφνικά ξύπνησε και είχε τις απαιτήσεις της Ελβετίας…

Και όλα αυτά δεν ήταν θεωρητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά ζητήματα που αφορούσαν άμεσα τον δημότη και την καθημερινότητά του. Τα οικονομικά των σχολικών επιτροπών αφορούν την καθημερινή λειτουργία των σχολείων και τα παιδιά μας, οι κατασχέσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΧ αφορούν τη δυνατότητα της επιχείρησης να λειτουργεί και να φτάνει νερό στο σπίτι μας, τα απορριμματοφόρα που έμεναν στο δρόμο λόγω παλαιότητας αφορούσαν τα σκουπίδια που βρίσκονταν στον κάδο της γειτονιάς μας και έπρεπε να μαζευτούν, η πορεία του ταμείου του Δήμου προς την χρεοκοπία και την επιτροπεία του Υπουργείου Εσωτερικών, αφορούσε τη στοιχειώδη λειτουργία του Δήμου, οι δομές του Δήμου όπως το ΔΗΠΕΘΕ αφορούσαν προϋπολογισμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η αδειοδότηση εγκαταστάσεων όπως ο ΧΥΤΑ, ο βιολογικός, το κολυμβητήριο, τα γήπεδα, η πυρασφάλεια στα σχολεία και το Ομήρειο, αφορούσε αυτή καθ’ αυτή τη δυνατότητα λειτουργίας τους! Το να μπορούν δηλαδή οι δημότες, εμείς, να χρησιμοποιούμε αυτές τις εγκαταστάσεις! Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είτε στις προβλεπόμενες, είτε στις απρόβλεπτες, στις μεγάλες και τις μικρές, οι αιρετοί της Πρωτοβουλίας, τα στελέχη της, σήκωσαν τα μανίκια, δούλεψαν και με την καλή συνεργασία των υπηρεσιών, των δημοτών, των εθελοντών, των υπολοίπων φορέων, και τα κατάφεραν.

Το πρόγραμμα έργων που είναι μπροστά μας

Συνέχισε ο κ. Βουρνούς την ομιλία του με το πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, που έχει σχεδιασθεί για την επόμενη περίοδο:

Με ένα στιβαρό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, ωριμάζει και υλοποιείται ήδη εδώ και τρία χρόνια η Χίος έχει χαράξει το δρόμο της για τα επόμενα χρόνια! Με κύριους άξονες τη διαχείριση των απορριμμάτων, το νερό και την ενέργεια, τους πόρους που απαιτούνται για την οικονομική ανάπτυξη όλων των κλάδων.

Σταθμοί μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, πράσινα σημεία, κέντρο διαλογής απορριμμάτων, κομποστοποίηση αλλά και σχεδιασμός για ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων, προχωράνε όλα με πρώτο και κύριο την ανασυγκρότηση του στόλου και του προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας, αλλά και τη μετάβαση σε ένα σύστημα δίκαιης κατανομής των τελών καθαριότητας. Μέσα σε ένα πλαίσιο κυκλικής οικονομίας. Με ένα σύστημα που θα ανταμοίβει αυτόν που δεν ρυπαίνει και θα χρεώνει αυτόν που πετάει, ανεξάρτητα από το εμβαδόν του χώρου του.

Στον τομέα του νερού δίνεται μεγάλη έμφαση σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας με βελτιώσεις δικτύων, ζωνοποίηση, ταχυδιυλιστήρια, τριτοβάθμιο βιολογικό, νέους βιολογικούς για τα χωριά, δίκτυα που απευθύνονται στην αγροτική εκμετάλλευση, αφαλάτωση θαλασσινού νερού και ασφαλώς στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για το νερό. Ταυτόχρονα δεν αφήνουμε πίσω τα στρατηγικά έργα, όπως το φράγμα του Κοντού για τα νοτιόχωρα, του οποίου την ένταξη επιδιώκουμε στο επόμενο ΕΣΠΑ. Και ασφαλώς πιέζουμε για την ολοκλήρωση από τους αρμόδιους φορείς του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Στον τομέα της ενέργειας ο δήμος έχει μια περιορισμένη ευθύνη προς το παρόν, αλλά η ανάπτυξη μιας Ενεργειακής κοινότητας θα μας δώσει τη δυνατότητα να επωφεληθούμε από το γεγονός ότι είμαστε ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας επάνω στο νησί και ταυτόχρονα ένας από τους μεγάλους παραγωγούς. Η ουσιαστική της γεωθερμίας και η δημιουργία έξυπνου δικτύου διανομής ενέργειας επάνω στο νησί, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, είναι εφικτοί στόχοι για την επόμενη τετραετία και θα συντείνουν τόσο στην μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα όσο και στην λελογισμένη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στις υποδομές, η ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της πόλης ήταν σίγουρα ένα από τα έργα κεφαλαιώδους σημασίας, όπως και της συλλεκτήριας οδού από τα Ταμπάκικα και το ρέμα της Αγίας Ειρήνης.

Το μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, τα έργα της διάνοιξης της οδού Ιωάννου Χρήστου, το masterplan του λιμανιού της Χίου, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου τελωνείου στο λιμάνι της Χίου, αλλά και οι λιμενικές υποδομές που μελετήθηκαν και έχουν ενταχθεί για τα Καρδάμυλα και τη Βολισσό, ανοίγουν τις προοπτικές για το αύριο. Οι στρατηγικοί στόχοι είναι τρεις: Ολοκλήρωση του αεροδρομίου με υλοποίηση των δεσμεύσεων που πλέον έχουν αναληφθεί εγγράφως, ανάπτυξη του λιμανιού των Μεστών βάσει της μελέτης που έχει ξεκινήσει για τις χερσαίες εγκαταστάσεις, ανάπτυξη του λιμανιού της Χίου μέσα από τις μελέτες που εντάσσουμε στο Connecting Europe και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπάρχουν διαθέσιμα.

Ένας μεγάλος αριθμός από σχολεία επισκευάζονται, σε όλη τη Χίο, αρκετά από αυτά ενταγμένα σε προγράμματα ριζικής αναβάθμισης πολλών εκατομμυρίων, ενώ οι κατασκευές καινούργιων νηπιαγωγείων που ήδη γίνονται στην πόλη της Χίου, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για βρεφονηπιακούς σταθμούς, τόσο στην πόλη όσο και στη βόρεια και νότια Χίο, η αναβάθμιση των ΚΔΑΠ είναι έργα απαραίτητα για την εκπαίδευση και την προσχολική αγωγή και πρόνοια.

Στις αθλητικές υποδομές, εκτός από την ριζική αναβάθμιση του Ιωνικού κολυμβητηρίου, η μελέτη και ένταξη κλειστού προπονητηρίου για τα Καρδάμυλα, αλλά και η ριζική ανακαίνιση πολλών γηπέδων, από τα Καρδάμυλα μέχρι την Καλλιμασιά και από τον Έφηβο μέχρι τον Κοφινά, η κατασκευή γηπέδων μπητς βόλεϊ, η αδειοδότηση του συνόλου των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χίου είναι κινήσεις απαραίτητες, και τις κάνουμε για τον αθλητισμό στη Χίο.

Η αναβάθμιση του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου, είναι το επόμενο μεγάλο έργο που γίνεται μετά την κατασκευή του ίδιου του Ομηρείου, με τη χορηγία του αείμνηστου ζεύγους Ξυλά. Ένα Ομήρειο με νέο εξοπλισμό, νέες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, νέα κουφώματα και ανακαινισμένους χώρους. Η αποκατάσταση του ιστορικού κινηματοθέατρου Rex, ενός έργου που η Χίος περιμένει σχεδόν δύο δεκαετίες έγινε εφικτή, και πλέον με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προχωράει για να παραδοθεί στους Χιώτες μέσα στην επόμενη τριετία.

Η μελέτη ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης με αντικείμενο τον τουρισμό – πολιτισμό, χρηματοδοτούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να βάλει σε μια ιεραρχημένη και ολοκληρωμένη σειρά την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του τόπου μας. Με αυτή τη μελέτη ως εργαλείο, μαζί με τον ιδιωτικό φορέα τουρισμού με τον οποίο επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε δράσεις για τις οποίες έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, η Χίος μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τους όρους της τουριστικής ανάπτυξης.

Έργα όπως η ανάδειξη των μονοπατιών των μαστόρων της θυμιανούσικης πέτρας, η επισκευή του υδροθεραπευτηρίου στα Αγιάσματα, η προστασία των του τοπίου των ακτών από διάβρωση, η ανάπτυξη του θεματικού πάρκου για τον Όμηρο στη Δασκαλόπετρα, η ψηφιακή ανάδειξη πολιτιστικών αγαθών όπως ο Κάμπος και οι Βίγλες, όλα αυτά, συμπληρώνουν το πλαίσιο, περιβάλλον – πολιτισμός και τουρισμός το οποίο για τη Χίο είναι προνομιακό πεδίο.

Το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης   της πόλης της Χίου ενταγμένο στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, περιλαμβάνει ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος στο κέντρο της πόλης, στην ανάδειξη της ταυτότητας της, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του κάτοικου και της εμπειρίας του επισκέπτη, στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και στη διευκόλυνση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Μαζί με το σχέδιο για το ανοικτό κέντρο εμπορίου που δουλεύουμε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο δίνουν σε βάθος τριετίας μία πόλη πιο κοντά στη Χίο του αύριο, στην αυθεντική Χίο.

Μια σημαντική κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια είναι η αναγέννηση των οικισμών της Χίου, με ένα εργαλείο που θα ενοποιεί τις δράσεις των διαφόρων φορέων και θα τις υπαγάγει στο ένα ζητούμενο: την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος για να ζήσουν άνθρωποι, ελκυστικό για τον επισκέπτη, με διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωσή του. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε ήδη για τον Κάμπο, με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Νομίζω όμως ότι το πιο σημαντικό έργο που παρήχθη και αυτό που δεσμευόμαστε ως Πρωτοβουλία για τη Χίο να συνεχιστεί είναι τα ουσιαστικά βήματα στον χωροταξικό σχεδιασμό. Πέντε ΣΧΟΑΠ, ένα ΓΠΣ, χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου, είναι βήματα που έγιναν και προοιωνίζονται ένα φιλικότερο επιχειρηματικό και φυσικό περιβάλλον.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση όλων των υποψηφίων του συνδυασμού Πρωτοβουλία για τη Χίο, υπό τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό των εκατοντάδων φίλων και υποστηρικτών του υποψηφίου δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού.