Από την Χίο στον Πλούτωνα
Να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους και να δουλέψουν σκληρά, συμβουλεύει και προσκαλεί ο κ. Σταμάτης Κριμιζής όλα τα Χιωτάκια και όλους τους νέους που σήμερα βλέπουν πολλές δυσκολίες στο μέλλον τους.
Ο Χιώτης, από τον Βροντάδο, διάσημος καθηγητής Αστροφυσικής και Διαστήματος, που βραβεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 11 Μαΐου 2015, σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, μιλώντας αποκλειστικά στον astraparis.gr, κάλεσε τους νέους και τις νέες να είναι επίμονοι και επίμονες.
Για όλα, πρόσθεσε, χρειάζεται σκληρή δουλειά, δεν πρόκειται να τους τα δώσει κανένας. «Αυτό έκανα κι εγώ. Και αρχίσαμε από ταπεινές προδιαγραφές και με σκληρή δουλειά και με την επιμονή και υπομονή μπορεί να γίνουν κι εκείνοι, όπως έφτασα κι εγώ στον δικό μου τον κλάδο. Και να κάνουν κι εκείνοι στον δικό τους τον κλάδο».
Τον κ. Σταμάτη Κριμιζή βράβευσαν για το έργο του, τη συμβολή του στην έρευνα αλλά και για την τεράστια προσφορά του στην επιστήμη και την πατρίδα, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Οδύσσεια του Σταμάτη Κριμιζή: Από την Χίο στον Πλούτωνα
Στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανθρώπους κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και πολλοί Xιώτες της αθηναϊκής παροικίας, παρουσιάσθηκε η Οδύσσεια του κ. Σταμάτη Κριμιζή, που ξεκίνησε από τον Βροντάδο της Χίου, στη δεκαετία του 1950, επισκέφθηκε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και σε δύο μήνες φτάνει στον Πλούτωνα.
Με τον εύστοχο τίτλο «Σταμάτης Κριμιζής: Από την Χίο στον Πλούτωνα», ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Διονύσιος Σιμόπουλος, περιέγραψε – με πλείστες όσες αναφορές στη Χίο – την πορεία του μεγάλου Χιώτη επιστήμονα (ολόκληρη η ενδιαφέρουσα και γλαφυρή ομιλία του κ. Σιμόπουλου στο τρίτο βίντεο).
Ο Σταμάτης Κριμιζής, τόνισε ο κ. Σιμόπουλος, μπορεί να μην κατέκτησε τις θάλασσες, όπως πολλοί συμπατριώτες του, αλλά έκανε κτήμα του τους ωκεανούς του σύμπαντος. Η ζωή του μοιάζει σαν διαστημική Οδύσσεια.
Αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη του τιμώμενου, ο οποίος είχε πει ότι αυτού του είδους τα σενάρια μόνο σε όνειρα εμφανίζονται και ξεχνιούνται το πρωί. Κατά κάποιο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια ζω το όνειρο της ζωής μου, είχε πει ο κ. Κριμιζής.
Ο κ. Κριμιζής ξεκίνησε από τη Χιό, για να φτάσει στον Πλούτωνα σε δύο μήνες, στις 15 Ιουλίου 2015, είπε ο κ. Σιμόπουλος. Κατά την διάρκεια της εφηβείας του, στις αρχές της δεκαετίας του 1950, έγινε ο μέντορας του τοπικού ρουκετοπόλεμου, δημιουργώντας την ομάδα μελέτης και κατασκευής ρουκετών του Βροντάδου, τόνισε χαρακτηριστικά.
Να ξεχάσουμε τον εποικισμό, να φροντίσουμε τη Γη μας
Να ξεχάσουμε τον εποικισμό και να φροντίσουμε το διαστημόπλοιο στο οποίο είμαστε επιβάτες, τη Γή μας, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κριμιζής, αναφερόμενος στις ασύλληπτες αποστάσεις και τους χρόνους που μας χωρίζουν από άλλα σημεία του σύμπαντος.
Με τίτλο της ομιλίας του «Η Οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyagers… 37 χρόνια στο Διάστημα», ο κ. Κριμιζής τόνισε ότι η εξερεύνησή μας σε αχαρτογράφητα ύδατα συνεχίζεται και δεν ξέρουμε τι θα δούμε τους επόμενους μήνες. Η ζωή των Voyagers θα συνεχιστεί έως το 2020, ενώ μετά θα αρχίσει σταδιακά η μείωση λειτουργίας ορισμένων οργάνων τους έως το 2025, που υπολογίζεται ότι θα ζήσουν.
Στην εκδήλωση βράβευσης τον κ. Κριμιζή προσφώνησε ο αναπληρωτής πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων κ. Ναπολέοντας Μαραβέγιας, ενώ χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Κωνσταντίνος Βαρώτσος, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής κ. Γεώργιος Τόμπρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κ. Ευστράτιος Θεοδοσίου.
Ακολούθησε μουσικό μέρος από τον συνθέτη και καθηγητή Μουσικής κ. Κωνσταντίνο Καραμπερόπουλο, με τίτλο «Αστροφυσικά Μονοπάτια».
Το επιστημονικό έργο του τιμώμενου παρουσίασε ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Τμήματος Φυσικής κ. Ξενοφώντας Μουσάς, με τίτλο «Ο Κριμιζής στο Διάστημα».
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσική παράσταση, με τίτλο «Ένας Ουρανός μ’ Αστέρια». Ένα ταξίδι «αστραπή» της καλλιτεχνικής εταιρείας «Πολύμνια» με μουσικές εμπνευσμένες από τα ουράνια σώματα. Τραγούδησαν οι λυρικοί καλλιτέχνες Βάγια Κωφού (mezzosoprano), Μπάμπης Βελισσάριος (tenore). Στο πιάνο ήταν ο Δαυίδ Ναχμίας.
Και βέβαια ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η κίνηση της κας Βάγιας Κωφού να καλέσει σε χορό τον κ. Κριμιζή, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ένας ουρανός μ΄ αστέρια».
Όλη η αίθουσα, μετά τη λήξη της εκδήλωσης, σηκώθηκε για να συγχαρεί, να χαιρετίσει και να μιλήσει με τον κ. Σταμάτη Κριμιζή. Να πάρει κάτι από τη μαγεία των ονείρων που έζησε στην μακρά και συναρπαστική πορεία του στο Σύμπαν.