Στη φωλιά του κούκου από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Τη δραματική κωμωδία “Στη φωλιά του κούκου” προβάλει σήμερα Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023, η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου στις 20.30 στο Ομήρειο.

Το 1963 ένας περιθωριακός τυχοδιώκτης μεταφέρεται από τη φυλακή σε ψυχιατρικό ίδρυμα για να εξεταστεί αν πάσχει από ψυχική ασθένεια ή προσποιείται μία αντικομφορμιστική συμπεριφορά για να γλυτώσει τον εγκλεισμό.

Πρόκειται για ένα κλασσικό αριστούργημα που σάρωσε τα βραβεία Όσκαρ,  η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος του Κεν Κέσεϊ. Ο Τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν έχοντας ήδη καυτηριάσει πολλές φορές το ανατολικοευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα της χώρας του, εδώ βρίσκεται με φρέσκο βλέμμα απέναντι σε μια Αμερική, που σπέρνει ελπίδες άπιαστου αμερικανικού ονείρου και θερίζει θύελλες αποτυχίας, νεύρωσης, περιθωριοποίησης. Η θεματική είναι μεν απλή, η ταινία ωστόσο έχει μείνει διαχρονική για τον τρόπο που ο σκηνοθέτης αποτυπώνει την αλληγορία του, αποτελώντας την αφορμή για να εξετάσει κανείς το τι συμβαίνει μέσα στους τοίχους μίας ψυχιατρικής κλινικής, τι ορίζουμε ως πολιτισμένες κοινωνίες και ως «παραβατικότητα», ποια θεωρείται επιτρεπτή συμπεριφορά και με πόση αυστηρότητα τιμωρείται μια άλλη.

Εξι Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA και τα 5 σπουδαιότερα Οσκαρ (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού, Α Γυναικείου)

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν

Πρωταγωνιστούν: Κρίστοφερ Λόιντ, Τζακ Νίκολσον, Λουίζ Φλέτσερ, Ντάνι ντε Βίτο

Η.Π.Α/ 1975/ 133΄

Σχόλια