Στη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων, 526 υποψήφιοι από τη Χίο

Πρεμιέρα τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 για τις Πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων από Ενιαία Λύκεια και την Τρίτη 15 Ιουνίου των ΕΠΑΛ για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας.

Σε μια χρονιά, το μεγαλύτερο διάστημα της οποίας τα μαθήματα γίνονταν με τηλεκπαίδευση, οι υποψήφιοι καλούνται με τις βεβαιώσεις των αρνητικών self test ανά χείρας να ανταποκριθούν σε μια δοκιμασία που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ψυχοφθόρα, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας.

314 υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και 16 υποψήφιοι “φυσικώς αδύνατοι”, που θα εξεταστούν στο ειδικό κέντρο που είναι στο 2ο Γυμνάσιο Χίου, ρίχνονται στη μάχη των Πανελληνίων τη Δευτέρα ενώ την επομένη ακολουθούν οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ που ανέρχονται στους 177. 19 συνολικά υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ θα μεταβούν στην Αθήνα και θα εξεταστούν στα ειδικά κέντρα, αφού για τους υποψηφίους αυτών των σχολείων δεν υπάρχει εξεταστικό κέντρο στη Χίο.

 

Το πρόγραμμα των εξετάσεων

Οι εξετάσεις για τα ημερήσια και νυκτερινά Γενικά Λύκεια ξεκινούν στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 22 του ίδιου μήνα. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αντίστοιχα για τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ οι εξετάσεις ξεκινούν την Τρίτη 15 Ιουνίου και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30, κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00.  Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Τα self test

Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα πρέπει σήμερα, από χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, να κάνουν το πρώτο διαγνωστικό τεστ covid-19, αφού θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (self-test, PCR ή rapid test).

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου, δίνεται η δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ.

Κατά την διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν rapid-test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στη πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο υποψήφιος/εκπαιδευτικός λαμβάνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο, κατόπιν αίτησής τους, προσκομίζοντας το αποδεικτικό του εργαστηριακού αποτελέσματος. Υποψήφιοι ή/και εκπαιδευτικοί αίθουσας εξεταστικού κέντρου στην οποία διαγνώστηκε επιβεβαιωμένο/-α κρούσμα/-τα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζουν κανονικά τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Συμβουλές για τους υποψηφίους

του ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΙΟΥ

Την Δευτέρα 14/6/2021 ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και στην προσπάθεια μου να βοηθήσω, ώστε να εκπληρώσετε τα όνειρα και τους στόχους σας αναφορικά με τις σπουδές σας, έχω καταγράψει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να αντεπεξέλθετε σε αυτή τη δοκιμασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε με ηρεμία και, σε καμία περίπτωση, να μη δημιουργείτε τον μύθο στο μυαλό σας ότι από αυτές μονάχα εξαρτάται το μέλλον σας και η επαγγελματική σας σταδιοδρομία.
Το μυστικό, θα έλεγα ότι πρέπει να έχουμε θετική σκέψη, η οποία είναι βέβαιο πως μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία στη ζωή μας με αισιοδοξία, πρακτικότητα και αποτελεσματικότητα.
Κάποιες χρήσιμες συμβουλές πριν από τις εξετάσεις:
• Δεν επαναλαμβάνουμε στον εαυτό μας πως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι κάτι το φοβερό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, ξεχνώντας πόσες εξετάσεις έχουμε δώσει μέχρι τώρα.
• «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά η πορεία της ζωής μου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες», η σκέψη αυτή μας βοηθάει να ελέγξουμε το άγχος μας.
• Δεν χρειάζεται να αναστατωνόμαστε από φήμες της τελευταίας στιγμής για SOS θέματα, που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ.
• Δεν ξενυχτάμε το βράδυ πριν από κάθε εξέταση. Καλύτερα να κλείσουμε από νωρίς τα βιβλία και να κάνουμε το πρωί μια σύντομη επανάληψη.
• Η διατροφή μας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης, αποφεύγουμε τις διατροφικές υπερβολές και καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΩΡΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ
• Φροντίζουμε να έχουμε απαραιτήτως μαζί μας
– Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι)
– Τρία στιλό (μπλε ή μαύρου χρώματος)
– Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται
– Ένα μπουκαλάκι με νερό
– Ένα ρολόι χειρός, ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
• Διαβάζουμε τα θέματα αργά και προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι ζητείται, και ξεκινάμε από αυτά που γνωρίζουμε καλύτερα.
• Αφού απαντήσουμε κάποιο ερώτημα, καλό θα ήταν να διαβάσουμε άλλη μία φορά την εκφώνηση.
• Ερωτήσεις που μας φαίνονται γνωστές και εύκολες χρειάζονται περισσότερη προσοχή.
• Ακόμη και αν κάποιο από τα θέματα δεν μας θυμίζει κάτι, δεν πρέπει να απογοητευτούμε, καθώς μπορεί στη συνέχεια της εξέτασης να το κατανοήσουμε.
• Χρησιμοποιούμε, όπου χρειάζεται, το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου).
• Δεν αποκαρδιωνόμαστε από τυχόν δύσκολα θέματα και, κυρίως, δεν τα παρατάμε. Τα θέματα όσο δύσκολα θα φαίνονται σε εμάς τόσο δύσκολα θα φαίνονται και στους άλλους μαθητές.
• Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιμείνουμε για πολλή ώρα σε κάποιο θέμα που μας δυσκολεύει ιδιαίτερα, ούτε φυσικά να απογοητευόμαστε. Πρέπει να προχωρήσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα ζητήματα και μετά να επιστρέψουμε στο ερώτημα που δεν λύσαμε και να αφοσιωθούμε σε αυτό.
• Γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι· δεν αφήνουμε κανένα μόριο που να μην το διεκδικήσουμε!
• Το γραπτό μας πρέπει να αποπνέει σιγουριά και να αντιμετωπίζει έξυπνα τα ερωτήματα, ώστε ο διορθωτής να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για τις γνώσεις μας.
• Προσέχουμε την εμφάνιση του γραπτού μας, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Ένα καλά δομημένο και καθαρογραμμένο γραπτό είναι βέβαιο πως προκαταβάλλει θετικά τον διορθωτή.
• Κατανέμουμε σωστά τον χρόνο ανάμεσα στα θέματα, ώστε να αφήσουμε τουλάχιστον 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσουμε τις απαντήσεις μας και να διορθώσουμε τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη.
• Δεν βιαζόμαστε. Αν μέσα στον ενθουσιασμό μας βιαστούμε, υπάρχει κίνδυνος να δώσουμε λανθασμένες απαντήσεις.
• Ακόμα και αν έχουμε τελειώσει νωρίτερα, εξαντλούμε τον χρόνο της εξέτασης. Διαβάζουμε ξανά και ξανά τις απαντήσεις μας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τίποτα δεν ξέφυγε της προσοχής μας.
• Αφού τελειώσει η εξέταση, το μάθημα αυτό τελείωσε! Δεν μπορούμε να ξέρουμε επακριβώς τι γράψαμε και, κυρίως, δεν ξέρουμε πώς έχουν γράψει οι άλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο βαθμός μας συγκρίνεται με τους βαθμούς των άλλων υποψηφίων. Στόχος μας, πλέον, είναι το επόμενο μάθημα!
Το βέβαιο είναι πως η πορεία της ζωής του καθενός, σε καμία περίπτωση, δεν κρίθηκε μόνο από την επίδοσή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η συμβουλή μου είναι να αντιμετωπίσετε αυτές τις εξετάσεις ως μία ακόμα εμπειρία στη ζωή σας, και μάλιστα διδακτική και δημιουργική, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.
Οι ευκαιρίες στη ζωή μας είναι πραγματικά ανεξάντλητες, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τις κυνηγήσουμε και να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας.
Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία!