Στη Βουλή η τροπολογία για την κατάτμηση 5 καλλικρατικών δήμων

Κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 και την Τρίτη θα ψηφιστεί η τροπολογία που προβλέπει την κατάτμηση πέντε Καλλικρατικών δήμων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο «news247» προχωρά η κατάτμηση των δήμων Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σάμου και Σερβίων –Βελβεντού Κοζάνης.

Ειδικότερα μιλώντας  ο κ. Χαρίτσης για το σπάσιμο των μεγάλων δήμων τόνισε: «Η προσπάθεια που έγινε από τις υπηρεσίες μας για το σπάσιμο των μεγάλων δήμων ολοκληρώθηκε για την πρώτη φάση. Τη Δευτέρα κατατίθεται τροπολογία και θα ψηφιστεί την Τρίτη, αφορά τους δήμους Λέσβου (θα γίνουν δύο δήμοι), Σάμου, Κέρκυρας (θα γίνουν τρεις δήμοι), Κεφαλλονιάς, Βελβεντού-Σερβίων νομού Κοζάνης. Θα συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δει πού υπάρχουν δυσλειτουργίες για να αντιμετωπιστούν. Ήδη έχουν κατατεθεί πολλά αιτήματα. Κάποια χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Κάποια είναι και δίκαια. Η προσπάθεια που έγινε με τον Καλλικράτη σε γενικές γραμμές ήταν σωστή. Όμως δεν λήφθηκαν υπόψιν πολλές παράμετροι, πχ το ένας δήμος-ένα νησί δεν λειτούργησε σε όλες τις περιπτώσεις».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες,  στην τροπολογία θα προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού εσωτερικών, συστήνεται Επιτροπή Επανεξέτασης Διοικητικών Ορίων (Ε.Ε.Δ.Ο.) των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Έργο της επιτροπής  θα είναι να εισηγηθεί την αλλαγή των ορίων δήμων στις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων τους. Εκτιμάται ότι με την σύσταση της επιτροπής η κυβέρνηση παραπέμπει στο μέλλον την εξέταση των υφισταμένων και κατατεθειμένων αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών για την αλλαγή των διοικητικών ορίων συγκεκριμένων δήμων, αποφεύγοντας  έτσι το πολιτικό κόστος.

ΠΗΓΗ: localit.gr

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια