Στη Βουλή οι δυσχέρειες πρόσβασης των επιχειρήσεων σε ρευστότητα και μέτρα ελάφρυνσης

Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2020, με συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων της Χίου, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης προώθησε τα προβλήματα και τις προτάσεις που επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ενώ κοινοποίησε την λεπτομερή καταγραφή των θέσεών τους σε θεσμικούς φορείς και αιρετούς της Χίου, καθώς και σε αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, ο κ. Μιχαηλίδης κατέθεσε ερώτηση, η οποία συνυπογράφηκε από 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το ζήτημα αυτό ήταν εκ των κομβικών που αναδείχθηκαν από τους φορείς κατά την τηλεδιάσκεψη.

Η ερώτηση, η οποία απευθύνεται προς τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα και Γεωργιάδη, θίγει δύο ειδικότερα ζητήματα των επιχειρηματικών δανείων. Το πρώτο σχετίζεται με το γεγονός ότι στο μέτρο ελάφρυνσης της αναστολής καταβολής δόσεων δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια τα οποία συγχρηματοδοτούνται από ή εγγυώνται από χρηματοδοτικά προγράμματα και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το εξαγγελθέν μέτρο της κυβέρνησης για κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς επιχειρήσεις. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι ποσό τυχόν υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει μία επιχείρηση αφαιρείται από το ύψος της δυνητικής χρηματοδότησής της.

Και τα δύο αυτά ζητήματα δημιουργούν τη βάσιμη ανησυχία ότι μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που κατά τεκμήριο δικαιούται και της ισχυρότερης προστασίας και στήριξης, θα αποκλειστεί πρακτικά από την πρόσβαση σε μέτρα ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχει υιοθετήσει ή εξαγγείλει ως σήμερα η κυβέρνηση. Οι δύο υπουργοί ερωτώνται για το κατά πόσον και με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύουν να άρουν τέτοιους αποκλεισμούς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους κ. Υπουργούς:
⦁ Οικονομικών
⦁ Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: Δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας COVID-19 και της μεγάλης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας που συνόδευσε την επιβολή μέτρων καραντίνας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου (χρεολυσίων) ως τις 30/9/2020 για τις επιχειρήσεις που είχαν ενήμερα δάνεια ως τις 31/12/2019.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επιχειρηματίες απευθυνόμενοι στις τράπεζες προκειμένου να τύχουν εφαρμογής αυτού του μέτρου, ενημερώθηκαν ότι η δυνατότητα αναστολής δεν αφορά επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν εγγύηση ή συγχρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω διάφορων ταμείων, προγραμμάτων και θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεδομένου ότι ο αριθμός τέτοιων δανείων είναι σημαντικός και αφορά πρωτίστως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γίνεται κατανοητό ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών στερούνται τελικά την πρόσβαση στο μέτρο ελάφρυνσης αναστολή καταβολής δόσεων των δανείων που έχουν λάβει.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση πρόσφατα δια του κ. Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγγειλε τη δυνατότητα χορήγησης δανείων προς τραπεζικά ενήμερες πληττόμενες επιχειρήσεις, με ποσό που θα αντιστοιχεί στο 25% του τζίρου τους και το οποίο κατά 80% θα είναι εγγυημένο από το κράτος. Παρ’ όλα αυτά, το ποσό τυχόν υφιστάμενων δανείων που έχει λάβει μία επιχείρηση αφαιρείται από το ύψος της δυνητικής χρηματοδότησης της επιχείρησης, κάτι που αυτόματα μειώνει δραματικά (ή και εκμηδενίζει) το ύψος του δανείου που δικαιούται να αιτηθεί.

Από τα προαναφερόμενα παραδείγματα δημιουργείται βάσιμη ανησυχία ότι μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα αποκλειστεί πρακτικά από την πρόσβαση σε μέτρα ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχει υιοθετήσει ή εξαγγείλει ως σήμερα η κυβέρνηση. Αυτονόητα, τέτοιος αποκλεισμός σε περίοδο γενικευμένης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και επερχόμενης ύφεσης θα λειτουργήσει εξαιρετικά επιβαρυντικά, έως καταδικαστικά, για μεγάλο μέρος εκείνων ακριβώς των επιχειρήσεων που κατά τεκμήριο δικαιούνται και της ισχυρότερης προστασίας και στήριξης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

⦁ Με ποιες ενέργειες προτίθενται να εντάξουν και τα εγγυημένα ή συγχρηματοδοτούμενα από πάσης φύσης ευρωπαϊκούς πόρους επιχειρηματικά δάνεια στο μέτρο αναστολής καταβολής δόσεων;

⦁ Προτίθενται να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλες τις ενήμερες επιχειρήσεις στα κρατικά εγγυημένα δάνεια, απαλείφοντας αυστηρούς και άδικους περιορισμούς όπως η μείωση της χρηματοδότησης κατά το ποσό που αντιστοιχεί σε υφιστάμενα δάνεια;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια