Στη Βουλή οι ελλείψεις φαρμάκων από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη

Ερώτηση με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη κατέθεσαν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων που προμηθεύονται οι ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ.

Ειδικότερα, μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) είναι και η εισαγωγή και προμήθεια φαρμάκων σπανίων παθήσεων («Ορφανών»). Τα φάρμακα αυτά προορίζονται για τη διάγνωση, την πρόληψη ή την θεραπεία παθήσεων που συνεπάγονται κίνδυνο για την ζωή, ή είναι πολύ σοβαρές. Ως εκ τούτου, η εξασφάλιση της ομαλής προμήθειας τέτοιων φαρμάκων είναι κρίσιμη παράμετρος για την διασφάλιση της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα και της ίδιας της ζωής των ασθενών που πάσχουν από τέτοιου είδους παθήσεις.

Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική αγορά μέσω της διαδικασίας προμηθειών του ΙΦΕΤ. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνουν ενδεικτική αναφορά σε δύο τέτοια φάρμακα, η έλλειψη των οποίων δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για τη διασφάλιση της υγείας και της παροχής κατάλληλης φροντίδας όλων των ασθενών. Υπενθυμίζουν δε φαινόμενα κακοδιοίκησης και πρακτικές καινοφανείς στην λειτουργία του ΙΦΕΤ που αναδείχθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση στο πρόσφατο παρελθόν.

Καταληκτικά, θέτουν ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας για τους λόγους αυτών των ελλείψεων και τις ενέργειες του Υπουργείου για να τις αντιμετωπίσει.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια