Στην κυβέρνηση και τον Μηταράκη ρίχνει τις ευθύνες για την Μόρια ο Μιχαηλίδης

Την ακέραιη ευθύνη για τα τραγικά και θλιβερά γεγονότα στην Μόρια φέρουν η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του – την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 –  ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημειώνοντας – αναλυτικά – τα ακόλουθα:

«Η αλλοπρόσαλλη και αναποτελεσματική τακτική στην όλη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος οδήγησαν, για μια ακόμη φορά, σε δυσμενέστατες εξελίξεις.

Πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει στον υπουργό Υγείας την πλήρη ανυπαρξία υγειονομικής πρόνοιας και σχετικών υποδομών στα ΚΥΤ της Μόριας, της ΒΙΑΛ και της Σάμου.

Επίσης, είχαμε επισημάνει ότι, παρά την υποτιθέμενη ευημερία των αριθμών που επικαλείται κατά καιρούς ο κ. Μηταράκης, οι άθλιες συνθήκες διαμονής μέσα στα ΚΥΤ, αλλά και οι απαράδεκτες καταστάσεις γύρω από αυτά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα του οποίου τα αποτελέσματα είδαμε χθες στη Μόρια και αύριο ενδεχομένως να δούμε και σε άλλα ΚΥΤ.

Την ίδια ώρα, έχει εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα και άρα ισοκατανομής των ανθρώπων αυτών.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εκτονώσει τα υφιστάμενα ΚΥΤ των νησιών, μεταφέροντας ικανό αριθμό ανθρώπων, έτσι ώστε να φτάσουν, τουλάχιστον, το όριο της επίσημης χωρητικότητάς τους.

Ο ΕΟΔΥ οφείλει, επίσης, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες αποτελεσματικής υγειονομικής θωράκισης των ΚΥΤ και των δομών υγείας των νησιών, γενικότερα.

Παράλληλα, οι πολίτες οφείλουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην επιτρέψουμε τέτοια τραγικά γεγονότα να πυροδοτήσουν φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Τέλος, κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, να μην χρησιμοποιεί τα γεγονότα αυτά για προπαγανδιστικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιβάλει υπερδομές στα νησιά».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια