Στην Ortona το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου

Στην Ορτόνα της Ιταλίας  από 4 ως 10 Απριλίου 2022 βρέθηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με θέμα ”Friend me. Don’t bully me” υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της χώρας μας.

Πέντε μαθητές οι, Γιώργος Βρυώνης, Άννα Ισλαμάι, Βασίλης Κάβουρας, Δέσποινα Παφίτη, Παναγιώτα Σκιαθίτη και τρεις καθηγητές  οι, Ανδρέας Ξενάκης, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Μαρία Σιδεράτου μετέβησαν στο σχολείο υποδοχής,  το Ναυτικό Λύκειο Istituto Techinico Nautico “L. Acciaiuoli”.

Πρόκειται για ένα σχολείο με μακρά παράδοση εκπαίδευσης στα επαγγέλματα της θάλασσας που διαθέτει θαυμαστή υλικοτεχνική υποδομή (εργαστήρια μηχανολογικά και φυσικών επιστημών, προσομοιωτή γέφυρας πλοίου, πλανητάριο και αστεροσκοπείο, εκπαιδευτικό πλοιάριο). Στις εγκαταστάσεις του διεξήχθησαν παρουσιάσεις, διαλέξεις, βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικό δρώμενο για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τις στρατηγικές πρόληψης και τις καλές πρακτικές για την αντιμετώπισή του.

Οι Ιταλοί μαθητές ξενάγησαν τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα στα αξιοθέατα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και παρουσίασαν την ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική φυσιογνωμία του τόπου τους. Πραγματοποιήθηκαν περιηγήσεις στον καθεδρικό ναό του Αγίου Θωμά, στο Κάστρο Aragonese, στο Μουσείο Paolo Tosti, στο Θέατρο Tosti, στο μεσαιωνικό Μοναστήρι San Giovanni in Venere και στο παραθαλάσσιο μέτωπο με τις παραδοσιακές καλύβες των ψαράδων. Οργανώθηκε επίσκεψη στη μεσαιωνική πόλη Urbino, γενέτειρα του ζωγράφου Raffaello και ξενάγηση στο εντυπωσιακό Palazzo Ducale όπου εκθέτονται πίνακες του διάσημου ζωγράφου αλλά και άλλων δημιουργών της Αναγέννησης.

Η ακύρωση της πτήσης επιστροφής της Ελληνικής ομάδας προκάλεσε την παραμονή της για μία ημέρα στη Ρώμη, όπου διανυκτέρευσε και δείπνησε σε ξενοδοχείο με μέριμνα της εταιρείας Aegean Airlines. Αυτό, όμως, το απρόοπτο γεγονός στάθηκε η αφορμή για περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της «Αιώνιας Πόλης», το οποίο μάγεψε τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές του σχολείου μας.

Η επίσκεψη αυτή άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο σύνολο των συμμετεχόντων τόσο για το εκπαιδευτικό όσο και για το ταξιδιωτικό κομμάτι της. Η επόμενη και τελευταία συνάντηση του προγράμματος θα γίνει στη Χίο, τον Μάιο, όπου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του.