Στην Πορτογαλία το 2ο Γυμνάσιο Χίου με το Erasmus+

Στο  σχολείο Agrupamento Scolas De Ideas Felgueiras στην βόρεια Πορτογαλία από 30 Μαρτίου μέχρι και 6 Απριλίου 2025, βρέθηκαν πέντε μαθητές και τρεις καθηγητές του 2ου Γυμνάσιο Χίου στα πλαίσια της τρίτης κινητικότητας για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ210 Erasmus+ με τίτλο «Recycling at the Core of Us».

Τα άλλα δύο σχολεία που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα,  Scuola Media Bosco-Netti – Ιταλία  και Emlak Konutlari Alparslan Ortaokulu – Τουρκία, συμμετείχαν με αντίστοιχες αποστολές. 

Το θέμα του προγράμματος είναι σχετικό με την ανακύκλωση και την ευαισθητοποίηση μαθητών-καθηγητών ως προς αυτήν. Οι μαθητές  παρουσίασαν ένα power point σχετικό με παλιούς τρόπους ανακύκλωσης (λεύκανση ρούχων με αλυσίβα, δημιουργία κουρελούδων, παρασκευή σαπουνιού) και μοίρασαν στους εταίρους  σαπούνι που έφτιαξαν οι ίδιοι στο σχολείο. Παρακολούθησαν μαθήματα στις τάξεις και πήραν μέρος σε δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου (δεντροφύτεψη, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά).

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας επισκέφθηκαν τo Δημαρχείο και τον χώρο διαλογής πλαστικών του Felgueiras, το εργοστάσιο κατασκευής παπoυτσιών Tamaris (που χρησιμοποιεί οργανικά και ανακυκλώσιμα υλικά), το πολύχρωμο κι εντυπωσιακό Πόρτο, το Guimaraes – την πόλη που γεννήθηκε η Πορτογαλία με το καλοδιατηρημένο ιστορικό του κέντρο, την Braga με τους υπέροχους ναούς της, όλα μνημεία  παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Οι μαθητές μαπόλαυσαν την υπέροχη φιλοξενία στις οικογένειες του Felgueiras και είχαν την ευκαιρία να εξασκήσουν τα Αγγλικά τους και να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής της περιοχής. Οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες κι απόψεις πάνω σε θέματα εκπαίδευσης. Επέστρεψαν όλοι γεμάτοι εμπειρίες, γνώσεις, όμορφες εικόνες και γεύσεις. Η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στην πόλη Gebze της Τουρκίας.