Στην «σέντρα» της Βουλής η Κανταράκη από τον Μιχαηλίδη – Αφωνία Γκάγκα στα κρίσιμα (βίντεο)

Στην Βουλή έφτασαν με την μορφή της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, χθες Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο νοσοκομείο Χίου, με αιχμή τον παραπαίοντα διαγωνισμό καθαριότητας, την διαχείριση και στην ουσία τις διώξεις προσωπικού και τις δικαστικές διώξεις κατά του Αστραπάρη από την διοικήτρια κα Ελένη Κανταράκη.

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης παρουσίασε τα έργα και τις ημέρες της διοικήτριας, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, που ανέλαβε να απαντήσει να στηρίζεται σε μάλλον λειψό «σκονάκι», με το οποίο την εφοδίασε η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου, με αποτέλεσμα στις περισσότερες καταγγελίες του βουλευτή να παραμένει κυριολεκτικά άφωνη.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσε ο κ. Μιχαηλίδης αφορά τον τερματισμό των ατομικών συμβάσεων των εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας του Νοσοκομείου και την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου σε ιδιώτη.

Πέραν του αντεργατικού πολιτικού περιεχομένου της απόφασης αυτής της διοίκησης του νοσοκομείου, απολύτως εντός της κυβερνητικής γραμμής, η διαδικασία ανάδειξης του αναδόχου βρίθει προβλημάτων και παρατυπιών, όπως από καιρό καταγγέλλεται και τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνεται: Πολύ πρόσφατα, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, ενώ ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου έχει διατάξει προδικαστική έρευνα για τα ζητήματα του διαγωνισμού ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας.

Η κριτική του Αστραπάρη και η αγωγή των 100.000 ευρώ από την Κανταράκη

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην κατάθεση αγωγής της κας Κανταράκη κατά της ιστοσελίδα «Αστραπάρης» και του διευθυντή Γιάννη Στεβή, , λόγω της συστηματικής κριτικής που της έχει ασκηθεί για τα πεπραγμένα της, ζητώντας το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατήγγειλε το γεγονός αυτό και επισήμανε πως η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει την ρητή αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, την ανακοίνωσε της οποίας ανέγνωσε στην Βουλή, καθώς και των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ της Χίου.

Ένα δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μιχαηλίδης είναι οι προβληματικές διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί από την διοίκηση του νοσοκομείου Χίου σε διάφορες περιπτώσεις επιλογής για θέσεις ευθύνης, με πιο χαρακτηριστική την αυθαίρετη απόφαση για ορισμό ως νέου αναπληρωτή στην νοσηλευτική υπηρεσία ατόμου που δεν πληροί τα νόμιμα κριτήρια. Η απόφαση αυτή έχει και χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης, καθώς δεν επιλέχθηκαν άλλοι εργαζόμενοι που πληρούν τα ουσιαστικά και τυπικά κριτήρια, αλλά έχουν ενεργή συνδικαλιστική δράση, ενώ ταυτόχρονα η διοικήτρια του νοσοκομείου δεν δίστασε να αποστείλει εξώδικο σε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ για κριτική που της άσκησαν επ’ αυτού του θέματος.

Η αναπληρώτρια υπουργός, δυστυχώς, δεν απάντησε επί της ουσίας για το ποια είναι η στάση του υπουργείου σε όσα καταγγέλλονται για την ορθότητα των διαδικασιών που έχει ακολουθήσει η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου σε πλείστα θέματα, πέραν από κάποιες διευκρινίσεις σε ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε «χλιαρή» ως προς τις επιλογές και το ύφος του διοικείν στο νοσοκομείου Χίου, μη αποδοκιμάζοντας, αλλά και μην υποστηρίζοντας τις αποφάσεις αυτές.

Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης