Στην… σέντρα των δικαστηρίων και της Ε.Ε. στέλνει για το Θόλος τον Μηταράκη το δημοτικό συμβούλιο Χίου

Μπαστούνια τα βρίσκει με την επιλογή του να χωροθετήσει στην θέση Άκρα Παχύ του Θόλους Χίου την δομή προσφύγων και μεταναστών ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, αφού το δημοτικό συμβούλιο, το βράδυ της Τετάρτης, αποφάσισε και μάλιστα ομόφωνα να τον βγάλει στην σέντρα των δικαστηρίων (διοικητικών και πολιτικών) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αποκαλύψεις και καταγγελίες της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αιρετών και κατοίκων της Χίου, στην σημερινή (Τετάρτη 21 Απριλίου 2021) συνέντευξη Τύπου ότι η επίμαχη έκταση των περίπου 213 στρεμμάτων δεν είναι δημόσια, αλλά δημοτική περιουσία ήρθαν ως προ ημερησίας διατάξεως θέμα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από πέντε δημοτικές παρατάξεις.

Στην συζήτηση του θέματος υπήρξε ομόφωνη στάση όλων των δημοτικών παρατάξεων, ενώ το θέμα παρουσίασε – με βάση τα επτά έγγραφα που δημοσιεύσαμε σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ μας – ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ζητώντας την άσκηση εκ μέρους του δήμου Χίου όλων των ενδίκων μέσων κατά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επίσης, πρότεινε την κοινοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων μεταφρασμένων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της δομής.

Οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την κίνηση όλων των διαδικασιών για την διασφάλιση της δημοτικής περιουσίας, στην περιοχή του Θόλους, κάτι για το οποίο συμφώνησε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Γιώργος Μπελέγρης, που αναφέρθηκε στην διαδικασία ελέγχου μετά την ανακοίνωση από τον κ. Μηταράκη της χωροθέτησης της δομής στην επίμαχη έκταση.

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής τοποθετήθηκε επί του θέματος ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Βεργίνας, ο οποίος συμφώνησε για την κίνηση όλων των διαδικασιών και όλες τις αναγκαίες ενέργειες, αλλά ζήτησε πίστωση χρόνου ολίγων ημερών για την συλλογή όλων των αναγκαίων στοιχείων για την στήριξη της υπόθεσης.

Στην πρόταση για πίστωση χρόνου εξέφρασαν αντιρρήσεις οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία από τον δήμο Χίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης συμφώνησε να ληφθεί η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, απλά ζήτησε μια προθεσμία επτά ημερών, προκειμένου να συγκροτηθεί ο αναγκαίος φάκελος.

Το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε, τελικά, ομόφωνα στην απόφαση ανάληψης όλων των ενεργειών και κίνησης των διαδικασιών για την προσβολή με κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, της απόφασης χωροθέτησης της δομής προσφύγων και μεταναστών στην θέση Άκρα Παχύ του Θόλους, σε δημοτική έκταση και την άμεση αποστολή εξωδίκου, καθώς και σχετικής δήλωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τις θέσεις του δήμου Χίου.