Στην Βουλή από τον Ανδρέα Μιχαηλίδη το μέτρο δάσωσης των μαστιχόδεντρων

Ερώτηση για το μέτρο της δάσωσης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) κατέθεσαν ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. και άλλοι 11 βουλευτές του κόμματος, προς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το μέτρο της δάσωσης (υπομέτρο 8.1 του ΠΑΑ) είναι πολλαπλά ωφέλιμο, καθώς συνδυάζει την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος με οικολογικούς στόχους και την εν γένει η άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το σημαντικό σημείο όσον αφορά τα νησιά και ειδικά τη Χίο, είναι ότι μετά από πρόταση των μαστιχοπαραγωγών, ο κ. Μιχαηλίδης είχε εισηγηθεί στην διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης μείωση της ελάχιστης απαιτούμενης έκτασης από τα 5 στα 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου.

Η εισήγηση αυτή, στη βάση της αρχής της νησιωτικότητας, είχε γίνει δεκτή και είχε ενταχθεί στην 1η τροποποίηση του ΠΑΑ το καλοκαίρι του 2017. Δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ειδών δάσωσης, η ειδική αυτή πρόβλεψη αναμένεται να διευκολύνει την φύτευση νέων μαστιχόδεντρων στη Χίο, αλλά και γενικά να ευνοήσει την δάσωση και να δημιουργήσει εναλλακτικούς, φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος

Οι υπουργοί ερωτώνται πότε θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το εν λόγω μέτρο και καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι θα διατηρηθεί η θετική πρόβλεψη για τα νησιά.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια