Στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αποζημιώσεις των κατοίκων πέριξ της ΒΙΑΛ

Το ζήτημα της πρόβλεψης νέων αποζημιώσεων σε κατοίκους του Χαλκειούς που δραστηριοποιούνται πέριξ του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ έθεσε, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία συνυπογράφεται από 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει την πρόσφατη άτυπη επέκταση της ΒΙΑΛ εκτός του προσδιορισμένου χώρου της, λόγω αύξησης των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών και ταυτόχρονης επιβράδυνσης των μεταφορών προς την ενδοχώρα.

Αυτή η de facto μεταφορά σημαντικού όγκου δραστηριοτήτων εκτός του ορισμένου χώρου του ΚΥΤ συνιστά αναμφίβολα πρόσθετη επιβάρυνση για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες της περιοχής και ειδικότερα εκείνων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Ζητάει, ως εκ τούτου, από το Υπουργείο να προβεί σε ρύθμιση αντίστοιχη με εκείνη του άρθρου 36 του Ν.4540/2018 που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, βάσει της οποίας είχαν καταβληθεί αποζημιώσεις σε κατοίκους του Χαλκειούς και της Σούδας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε με σημερινή (Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019) επιστολή του τον δήμαρχο Χίου για την ερώτησή του και του ζητάει να συνδράμει σε αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικώντας από το αρμόδιο Υπουργείο την πρόβλεψη νέων αποζημιώσεων σε ιδιοκτήτες και παραγωγούς πέριξ της ΒΙΑΛ και προετοιμάζοντας την σύσταση επιτροπής του δήμου, όπως εκείνης του 2017, η οποία θα καταγράψει και αποτιμήσει τις ζημιές των κατοίκων του Χαλκειούς.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια