Στην Βουλή η αυταρχική συμπεριφορά στελεχών του Μηταράκη στον Καρά Τεπέ

Ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη, κατέθεσε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα την προκλητική επίδειξη αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από μετακλητούς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 16 ακόμα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Μπουρνούς επικαλείται τη σχετική καταγγελία του Πανελληνίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) για αλγεινή συμπεριφορά μετακλητών στελεχών του Υπουργείου, επιλογής του Υπουργού, κατά τη διάρκεια του στησίματος του νέου καταυλισμού στον Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Όπως καταγγέλλεται, ο συνεργάτης του υπουργού, κ. Κώστας Κωστάκος (διευθυντής του γραφείου του) και ο διοικητής της ΥΠΥΤ κ. Τάσος Μαντάγαρης, επιδόθηκαν σε συμπεριφορές πανικού, αυθαιρεσίας και αυτοσχεδιασμού και επέδειξαν έλλειψη επαγγελματισμού και απειρία διοίκησης.

Όπως αναφέρεται στις καταγγελίες, «μοίραζαν σε κατάσταση παροξυσμού προφορικές διαταγές και προσβολές δεξιά κι αριστερά, αυτοσχεδιάζοντας υπό το κράτος πανικού, χωρίς γνώση του αριθμού και των αρμοδιοτήτων των υπαλλήλων και χωρίς γνώση του πλαισίου διοίκησης, απαιτώντας από διοικητικούς υπαλλήλους να σκάψουν και να μεταφέρουν σκηνές, αλλιώς θα απολυθούν».

Απειλές, λεκτικές επιθέσεις σε υπαλλήλους, εκβιασμοί και σκαιή συμπεριφορά, μαζί με ωμή παραβίαση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ήταν λοιπόν το μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης κρίσεων που εφαρμόστηκε στον Καρά Τεπέ.

Να θυμίσουμε πως οι υπάλληλοι της υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης είναι αυτοί που εδώ και 5 χρόνια σήκωσαν το βάρος της διαχείρισης στο ΚΥΤ της Μόριας, ενώ προφανώς δεν ευθύνονται για προβλήματα κατανομής προσωπικού μεταξύ διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων ή για τις κραυγαλέες ελλείψεις ανθρώπων, μέσων, αλλά και για την απουσία διοικητικής εμπειρίας των πολιτικών στελεχών του Υπουργείου.

Με βάση τα παραπάνω, ο Γιάννης Μπουρνούς ερωτά τον κ. Μηταράκη αν νομιμοποιείται ο διευθυντής του γραφείου του, ως μετακλητός, να ασκεί διοικητικές αρμοδιότητες πέραν των υπαλλήλων του υπουργικού γραφείου και καλεί τον υπουργό, εφόσον διερευνηθούν και επιβεβαιωθούν οι σχετικές καταγγελίες, να απομακρύνει άμεσα, από το γραφείο του και την ΥΠΥΤ αντίστοιχα, τους δύο μετακλητούς.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (του Γιώργου Παγούδη)