Στις ελλείψεις αποδίδουν οι αστυνομικοί τις αποδράσεις από το ΠΡΟΚΕΚΑ Λέσβου

24

Για νέα περιστατικά αποδράσεων από το προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Λέσβου προειδοποιεί η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με αφορμή την απόδραση δύο κρατουμένων, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017.

Η Ένωση αποδίδει την απόδραση αφενός στις τεχνικές και λειτουργικές ελλείψεις του ΠΡΟΚΕΚΑ, που βρίσκεται στο ΚΥΤ της Μόριας και αφετέρου στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού.

Εκφράζει δε την συμπαράστασή της στους τέσσερις αστυνομικούς, που ήταν υπηρεσία την ώρα της απόδρασης και οι οποίοι συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στην δικαιοσύνη, γεγονός που το χαρακτηρίζει ως «οδυνηρή εμπειρία», τονίζοντας – ταυτόχρονα- ότι «ευτύχημα είναι η ανεύρεση και σύλληψη των κρατουμένων λίγες ώρες αργότερα».

Στην ανακοίνωσή της η ένωση αναλυτικά επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Από την 10.6.2017 οπότε ξεκίνησε και επίσημα η έναρξη λειτουργίας του ΠΡΟΚΕΚΑ Λέσβου, έχουν επισημανθεί εγγράφως κατά καιρούς από την διοίκηση αυτού, στις προϊστάμενες υπηρεσίες και στην εισαγγελία πρωτοδικών Μυτιλήνης, αρχικά η λανθασμένη θέση της υπηρεσίας αυτής, εντός του ΚΥΤ Μόριας, κατόπιν η προχειρότητα κατασκευής της όλης εγκατάστασης και στη συνέχεια οι ελλείψεις και οι βελτιώσεις-προσθήκες που απαιτούνται για την εύρυθμη, αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία αυτού, σύμφωνα πάντα με την υπ΄αριθμ. 8038/23/22-ιγ΄ από 21-01-2015 κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 118/21-01-2015, τεύχος Β΄.

Παρ’ όλες τις ενέργειες της διοίκησης, με σύνταξη σχετικών αιτημάτων δαπανών για πάσης φύσεως λειτουργικό – τεχνικό – κατασκευαστικό ζήτημα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες φύλαξης και ασφάλειας του ΠΡΟΚΕΚΑ, η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια, με θύματα της όλης υπόθεσης το αστυνομικό προσωπικό που εργάζεται καθημερινά στον ανωτέρω μη κατάλληλο χώρο.

Η ελλιπής στελέχωση του ΠΡΟΚΕΚΑ με αστυνομικό προσωπικό (8 άτομα για φύλαξη 140 κρατουμένων), η απουσία της προβλεπόμενης ομάδας επιχειρησιακής ετοιμότητας και πεζής περιπολίας πέριξ του χώρου της εγκατάστασης, αλλά κυρίως η λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ, όχι μόνο ως προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης αλλοδαπών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου, αλλά και ως κέντρο προληπτικής κράτησης αλλοδαπών «χαμηλού προφίλ», που παραμένουν στο χώρο έως 3 μήνες και «εγκλιματίζονται» σ’ αυτόν, επιτείνουν την πιθανότητα αποδράσεων, γεγονός όμως για το οποίο δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί που υπηρετούν σ’ αυτήν την υπηρεσία.

Αναμενόμενο λοιπόν είναι ότι εάν συνεχιστεί στο μέλλον η υπάρχουσα κατάσταση στο ΠΡΟΚΕΚΑ Λέσβου θα συμβούν και νέα περιστατικά αποδράσεων και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ανωτέρω και να μη ζητούνται ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες από το προσωπικό που καταβάλλει προσπάθεια να ανταπεξέλθει στο έργο του με τα πενιχρά υπάρχοντα μέσα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτό αρχείου από το ΠΡΟΚΕΚΑ στην Κω

Σχόλια