Στις ροές αποδίδει ο Βίτσας την ασφυξία στα νησιά του Αιγαίου

Στις αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές αποδίδει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, με την χειρότερη όλων στην Λέσβο και ειδικότερα στο hot spot της Μόριας.

Σε συνέντευξή του, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, στον ρ/σ «REAL FM» ο κ. Βίτσας επεσήμανε ότι «οι μεταναστευτικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με αυτούς του 2017 ήταν περίπου διπλάσιες. Αυτό μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά. Στη Μόρια, έφυγαν περίπου 3.500 άνθρωποι κι ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή (sic) κατάσταση στην Μόρια».

Υποστήριξε περαιτέρω ότι το Υπουργείο δούλεψε το διάστημα αυτό για την δημιουργία θέσεων τη ηπειρωτική χώρα, καθώς και επαναπροωθήσεις, πλην – όμως – «και πάλι εξαρτόμαστε από τις ροές. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες από την Μόρια πήραμε 550 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και ήρθαν 200. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία, θα υπάρχει πάντοτε ζήτημα και θα χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινή δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε ότι «η Τουρκία μάς λέει ότι σταματάει 1.500 άτομα ημερησίως, δεν μπορώ να το ελέγξω. Η Τουρκία έχει στον χώρο της 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες». Και σημείωσε: «Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να υπάρχει ένας μόνιμος δίαυλος συνεννόησης με την Τουρκία από τη μία πλευρά, ώστε να φρουρούν καλύτερα τα σύνορά τους και από την άλλη πλευρά να προχωράνε πιο γρήγορα οι διαδικασίες ασύλου».

Υποστήριξε ότι αυξήθηκαν οι αποφάσεις ασύλου κατά 30% και «οι επιδόσεις, που ήταν το καρκίνωμα – θα έλεγε κανείς σε αυτή τη διαδικασία – κατά 50%».

Ο κ. Βίτσας επεσήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών του ασύλου και προανήγγειλε την εφαρμογή από την προσεχή εβδομάδα ενός σχεδίου στην κατεύθυνση αυτή, χωρίς – ωστόσο – να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεννόηση με την Τουρκία, καθώς και την ανάγκη για περισσότερες περιπολίες από την  Frontex στο Αιγαίο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια