Στο 28% κατακρημνίσθηκε η Νέα Δημοκρατία μέσα σε ένα χρόνο – Απώλειες 12,70% στη Χίο

Από το 41% στο 28% μέσα σε μόλις ένα χρόνο κατρακύλησε η Νέα Δημοκρατία στις σημερινές – Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 – ευρωεκλογές, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι το κόμμα του δεν έπιασε τον στόχο του 33%, που αυθαίρετα – φυσικά – έθεσε, συγκρίνοντας το 2024 με το πολύ μακρινό (σε πολιτικό χρόνο) 2019 των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε τα αποτελέσματα της πολιτικής της στην ακρίβεια, στα προβλήματα της υγείας, στο κοινωνικό κράτος, στα Τέμπη, υπό τις συνθήκες δε αυτές θα μπορούσε να είχε πάει και πιο κάτω, αν και για διαφορετικούς λόγους το κάθε κόμμα από την αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει αυτές τις απώλειες.

Στη Χίο οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες και με ενσωμάτωση σε περίπου 93%, συγκεντρώνει ποσοστό 33,80%, ενώ στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 46,50%.

Χαμένο είναι, επίσης,  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που φαίνεται να σταθεροποιείται στο 18% από το 19,90% του Ιουνίου 2023.

Κερδισμένοι στη Χίο – πάντα σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2023 – είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που αύξησε το ποσοστό του κατά μία εκατοστιαία μονάδα, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής.

 

Η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων στον νομό Χίου εδώ

Η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο εδώ