Στο αρχείο οι μηνύσεις για την ΒΙΑΛ

Στο αρχείο ετέθησαν πρόσφατα από την εισαγγελία εφετών Βορείου Αιγαίου, μετά από πρόταση της εισαγγελέως Χίου κας Σπυριδούλας Σταυράτη, όλες οι μηνύσεις που είχαν υποβληθεί για τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της ΒΙΑΛ.

Μία μήνυση είχε υποβάλει ο δήμος Χίου, ο οποίος ζητούσε την ποινική δίωξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, του γενικού γραμματέα πρώτης υποδοχής κ. Μιλτιάδη Κλάπα και της διοικήτριας της ΒΙΑΛ κας Βασιλικής Δανού, ενώ κατά της κας Δανού είχαν υποβάλει μήνυση και κάτοικοι του Χαλκειούς, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Υπενθυμίζουμε ότι δήμος Χίου και κάτοικοι του Χαλκειούς ζητούσαν την ποινική δίωξη των ανωτέρω για παραβίαση της διαταγής του προέδρου του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ορίζετο ανώτατος αριθμός φιλοξενουμένων στην ΒΙΑΛ στους 1274.

Οι εισαγγελικές αρχές αξιολογώντας συνολικά την κατάσταση και κρίνοντας ότι πάνω από άλλα αγαθά τίθεται εκείνο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, με την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών στον χώρο της ΒΙΑΛ, έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο.

Σήμερα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έχει πέσει κάτω από τα ανωτέρω όρια που έθεσε το ΣτΕ παρά τις αυξημένες ροές των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία με αποστολές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναχώρησαν από τη Χίο για την ηπειρωτική Ελλάδα την Τρίτη 20 πρόσφυγες, ενώ για σήμερα προγραμματίζεται η αναχώρηση περίπου 20 έως 30 και για αύριο Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018, άλλων 40 ατόμων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια