Στο αρχείο η αναφορά κατά Καραμανή για τον καταυλισμό της Σούδας

Στο αρχείο έθεσαν οι εισαγγελικές αρχές την αναφορά – καταγγελία κατά του προέδρου της Μονομετοχικής Α.Ε. του δήμου Χίου αντιδημάρχου Χίου κ. Γιώργου Καραμανή, για την διαχείριση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στην Σούδα, ο οποίος πρόσφατα έκλεισε.

Η αναφορά προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Χίου είχε κατατεθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 από τον κ. Γιάννη Ν. Μισετζή, ο οποίος κατήγγειλε ω παράνομη την δημιουργία του καταυλισμού, καθώς και την εμπλοκή της Μονομετοχικής Α.Ε. στην διαχείρισή του, με την υπογραφή σχετικών συμβάσεων με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Στην πρόταση του αντιεισαγγελέα Χίου προς τον εισαγγελέα εφετών Βορείου Αιγαίου επισημαίνεται – μεταξύ άλλων – ότι:

– Δεν προκύπτει θέμα παράβασης υπηρεσιακού καθήκοντος για τον πρόεδρο της Μονομετοχικής κ. Καραμανή και μάλιστα για σκοπό πορισμού ή προσπορισμού παρανόμου περιουσιακού άλλου οφέλους.

– Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ο δήμος Χίου και οι φορείς του μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που απορρέουν από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.

– Η δημιουργία και εγκατάσταση του καταυλισμού προσφύγων στην περιοχή της Σούδας, με αναφορά στην Μονομετοχική, αλλά και στο λιμεναρχείο Χίου, υπαγορεύθηκε από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και την ανάγκη αντιμετώπισής τους.

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται στο εισαγγελικό έγγραφο δεν προέκυψε η τέλεση ουδενός άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος και ζητείται η έγκριση του εισαγγελέα εφετών Βορείου Αιγαίου για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, όπερ και με την σύμφωνη γνώμη του εγένετο.

Σχόλια