Στο επίκεντρο το κόστος μεταφορών στα νησιά

Οι βασικοί άξονες και η πορεία εκπόνησης της μελέτης που αφορά το κόστος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τον υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Πρόκειται, υπενθυμίζεται, για την εκπόνηση μελέτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την εξέταση του κόστους μεταφοράς, το οποίο επιβαρύνει την καθημερινότητα των κατοίκων των ελληνικών νησιών και την εξεύρεση ταυτόχρονα τρόπων μείωσής του.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη και αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, η πανεπιστημιακή ομάδα εργασίας, ήδη, έχει καταγράψει τους κυριότερους άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η μελέτη.

Σε σχέση με την μεταφορά των επιβατών, σημαντικό είναι πως η πληθυσμιακή κατανομή των νησιών αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια, θα είναι στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στο τελικό πόρισμα, έτσι ώστε όποια λύση εφαρμοστεί να είναι κοινωνικά δίκαιη και να απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών.

Στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών, με βάση τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το κόστος διάθεσης του τελικού προϊόντος από και προς τους νησιωτικούς προορισμούς, αναλύεται η αλληλεπίδρασή τους με παράγοντες που αφορούν τη λειτουργία και τη δομή της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι τα όποια συμπεράσματα θα βασίζονται σε πραγματικές τιμές που θα αντανακλούν την τωρινή κατάσταση.

Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι «η Ελλάδα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και ρεαλιστικές προτάσεις για να διαπραγματευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής των νησιών. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με τις μελέτες που διεξάγει το Πανεπιστημίου Αιγαίου και με την αξιοπιστία του και παράλληλα με τη σημαντική και πολύ ουσιαστική συμβολή όλων των φορέων που έχουν αντικειμενικό ενδιαφέρον».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο κ. Γιάννης Σπιλάνης, η κα Εύα Στεφανιδάκη, ο κ. Γιώργος Ρεμούνδος, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εκ μέρους των κοινωνικών φορέων, συμμετείχαν ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος ΣΕΕΝ, ο κ. Ιωάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο κ. Λευτέρης Κεχαγιόγλου πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, ο κ. Πέτρος Σκουλικίδης, πρόεδρος Δ.Σ. Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Μεταφορών και ο κ. Κωνσταντίνος Κομνηνός, εκπρόσωπος του Δικτύου «Δάφνη».