Στο γερμανικό taz οι «εξαφανισμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες της Μονολιάς
Με τον τίτλο «Απωθήσεις προσφύγων – Απέλαση στην θάλασσα» (Push-backs von Geflüchteten / :Abschiebung aufs Meer) η γερμανική ιστοσελίδα taz δημοσιεύσει σήμερα Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020, εκτενές ρεπορτάζ για τους «εξαφανισμένους» πρόσφυγες και μετανάστες της Μονολιάς, στην Καλλιμασιά της Χίου, αναφερόμενη στο περιστατικό της 30ής Απριλίου 2020, που αποκάλυψε με εκτενή ρεπορτάζ του ο astraparis.gr.
Στο ρεπορτάζ της η Susan Djahangard κάνει εκτενή χρήση των στοιχείων και του υλικού που δημοσίευσε ο astraparis.gr, παραθέτοντας και σχετικές επισημάνσεις του διευθυντή Γιάννη Στεβή.
«Η περίπτωση της Χίου λέγεται ότι είναι μία από τις πολλές στις οποίες πρόσφυγες απελάθηκαν από την ελληνική ακτοφυλακή τις τελευταίες εβδομάδες λίγο μετά την άφιξή τους. Διεθνείς συμφωνίες, όπως η Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαγορεύουν αυτές τις επαναπροωθήσεις. Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα σε διαδικασία ασύλου και μπορούν να απελαθούν μόνο εάν δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής», αναφέρει το taz.
Στην συνέχεια, αφού περιγράφει το ιστορικό της υπόθεσης, με την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών στην ακτή της Μονολιάς και την επέμβαση του σκάφους του Λιμενικού Σώματος και λιμενικών στην στεριά, παραθέτει την εκτίμηση του Γιάννη Στεβή για την εξέλιξη της υπόθεσης: «Δεν έχω αξιόπιστες πληροφορίες για το πού πήγαν (σ.σ. μετά την Μονολιά) οι άνθρωποι και πού είναι σήμερα. Αλλά σίγουρα μπορώ να σας πω ότι δεν βρίσκονται πλέον στη Χίο».
Αναφέρεται, επίσης, στην συζήτηση του θέματος στην Βουλή και παραθέτει την σχετική καταγγελία του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, διαφορετικά φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει βρει μια νέα μέθοδο για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος δια της… εξαφανίσεως των ανθρώπων.
«Η υπόθεση της Χίου φαίνεται να είναι η καλύτερα τεκμηριωμένη από αρκετές πρόσφατες», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παραθέτοντας άλλα δύο σχετικά περιστατικά που φέρεται ότι έλαβαν χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στα νησιά Σάμος και Σύμη.