Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν την νύκτα 375 πρόσφυγες και μετανάστες

Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Κω μεταφέρθηκαν την νύκτα 375 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε ακυβέρνητο και οποίο εντοπίσθηκε ανατολικά της Κρήτης.

Την μεταφορά τους στο ΚΥΤ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής, 31 Οκτωβρίου 2021, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Στο πλοίο αφού έγινε την Παρασκευή ρεσάλτο από ειδικές δυνάμεις του λιμενικού, εν συνεχεία ρυμουλκήθηκε στα διεθνή ύδατα στην περιοχή της Καρπάθου, με στόχο την επιστροφή του στην Τουρκία, όπως επισήμως είχε αιτηθεί η ελληνική πλευρά.

Μετά την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τους Τούρκους το πλοίο και πάλι ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της Κω.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η παράλογη και παράνομη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που κατά παράβαση των διεθνών κανόνων δικαίου δεν οδήγησε – μετά την έρευνα και διάσωση – το πλοίο στο πλησιέστερο ελληνικό λιμάνι, την Κυριακή ο κ. Νότης Μηταράκης που το είχε δει… Σαλβίνι, αναγκάσθηκε να εφαρμόσει τα νόμιμα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, νωρίτερα μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας, ενώ έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση, επειδή πιθανότατα θεωρούνται ως οι διακινητές.

Στο ΚΥΤ της Κω, έχουν ήδη εγκατασταθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Μετανάστευσης, προκειμένου πιθανόν να αποσοβήσει αντιδράσεις από τους τοπικούς παράγοντες ανακοίνωσε ότι «η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».  Δεν αποκλείεται, δηλαδή, τις αμέσως προσεχείς ημέρες να διαμοιρασθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες δομές των νησιών του Αιγαίου ή της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων, που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, ο κ. Μηταράκης αναγκάσθηκε να ανακρούσει πρύμναν και να δηλώσει ότι «η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Νομίζει δε ότι με την δήλωσή του αυτή, καθώς και την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της Κω, όπως από την αρχή έπρεπε να γίνει, θα ρίξει στάχτη στα μάτια ή θα ξεχαστεί η απαράδεκτη ενέργεια της ουσιαστικά πειρατείας του πλοίου, με στόχο την επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και τη συνακόλουθη επί ημέρες ταλαιπωρία τους.