
Στο λιμάνι ξανά εύφλεκτα και επικίνδυνα φορτία
Στο κεντρικό λιμάνι της Χίου εξετάζεται να επανέλθει επισήμως και με καθεστώς πλήρους νομιμότητας η φορτοεκφόρτωση επικίνδυνων και εύφλεκτων υλικών, θέμα που συζητείται στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Χίου την προσεχή Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2018.
Έως σήμερα τυπικά η φορτοεκφόρτωση τέτοιων υλικών (από πετρέλαιο και αέρια έως χρώματα και… άχυρα) έπρεπε να γίνεται στο λιμάνι των Μεστών, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου.
Ωστόσο, το καθεστώς αυτό στην πράξη καταστρατηγείτο με συνεχείς κατ΄ εξαίρεσιν αποφάσεις του Λ.Τ., με αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά καταστεί νεκρό γράμμα η εν λόγω απαγόρευση και το λιμάνι της Χίου να δέχεται τέτοια φορτία, κάτι που απαγορεύεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, λόγω γειτνίασης του χώρου φορτοεκφόρτωσης με περιοχές κατοικίας.
Σοβαρό πρόβλημα στις ιχθυοκαλλιέργειες
Η διοίκηση του Λ.Τ. από τις 10 Ιανουαρίου 2018 και μετά ουσιαστικά σταμάτησε τις κατ΄ εξαίρεσιν αποφάσεις, με στόχο να ληφθεί μια συνολική απόφαση, η οποία θα είναι καθολικής ισχύος και εφαρμογής και θα είναι και σύμφωνη με την υφιστάμενη νομοθεσία.
Η απαγόρευση αυτή, ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας της Χίου, καθότι η μεταφορά προϊόντων τους συνοδεύεται με εξοπλισμό φιαλών οξυγόνου, κάτι που εμπίπτει στην κατηγορία των ευφλέκτων και επικινδύνων υλικών.
Η μεταφορά δε αυτής της δραστηριότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στον λιμένα των Μεστών είναι ουσιαστικά απαγορευτική, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα τακτικής μεταφοράς των προϊόντων, κάτι που μπορεί να γίνεται μόνον από το κεντρικό λιμάνι της Χίου με νταλίκες, οι οποίες φορτώνονται στα πλοία της γραμμής. Εδώ, ας σημειωθεί, από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται εξαίρεση για έως τρία φορτηγά με τέτοια προϊόντα ανά πλοίο.
Νέα ράμπα φορτοεκφόρτωσης στο κόκκινο φαναράκι
Προς τούτο εξετάζεται η περιοχή κοντά στο κόκκινο φαναράκι, δηλαδή προς την πλευρά του ξενοδοχείου «Χανδρής», όπου αφενός υπάρχει προβλήτα για την πρόσδεση και φορτοεκφόρτωση των φορτηγών πλοίων και αφετέρου τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από κατοικημένη περιοχή.
Για το συγκεκριμένο σημείο, υπάρχει ωστόσο το τεχνικό θέμα των αναγκαίων βαθών για την ασφαλή πρόσδεση των φορτηγών πλοίων, κάτι που θα εξετασθεί και πιθανόν να αποφασισθεί η εκτέλεση των απαραίτητων έργων εκβάθυνσης.