Στο Μελανειός γίνεται το… χιλιοζύμι από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες (βίντεο & φωτό)

Μια τεχνική επέμβαση μεγάλης κλίμακας στην μικροκλίμακα του μακρινού Μελανειούς, στην βορειοδυτική Χίο, θα προσθέταμε δε του πολυκαμμένου Μελανειούς, αποτελεί μια προσβολή στο περιβάλλον, ανεξαρτήτως των προθέσεων και του στόχου.

Ακόμα κι αν γίνεται επίκληση της αμφισβητούμενης από πολλούς πράσινης ενέργειας των ανεμογεννητριών, δεν παύει η επέμβαση να είναι δυσανάλογα μεγάλη για το περιβάλλον της περιοχής, αυθεντικό και εν πολλοίς πρωτόγονο, να το πληγώνει και να είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη.

Ο αντίλογος ότι εξασφαλίζεται επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να ρυπαίνεται το περιβάλλον γενικώς, αναγκαία σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως η Χίος, μπορεί και να αμφισβητηθεί αν επιμετρηθούν στο τελικό ισοζύγιο το όφελος και η ζημία.

Οι τραυματικές εμπειρίες από την πυρκαγιά του 2014

Μιλάμε για το αιολικό πάρκο στο Μελανειός, που έχει προκαλέσει τραυματικές εμπειρίες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, με πλέον χαρακτηριστική και σχετικά πρόσφατα την μεγάλη πυρκαγιά που προκλήθηκε από ανεμογεννήτρια τον Οκτώβριο του 2014 κι άφησε πίσω της τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο της περιοχής.

Το δικαστήριο απήλλαξε τους υπεύθυνους της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., στην οποία ανήκει το πάρκο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν ευθύνες και μάλιστα σοβαρές, ούτε και η καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες έσβησαν τις τραυματικές εμπειρίες και πολύ περισσότερο τους φόβους ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στο μέλλον, ακόμα κι αν έχει αλλάξει η τεχνολογία κι έχει βελτιωθεί ο βαθμός ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Η ανανέωση του αιολικού πάρκου Μελανειούς

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. αφού πλέον το πάρκο… είχε φάει τα ψωμιά του αποφάσισε την ανανέωση των εγκαταστάσεων, την αντικατάσταση των 11 ανεμογεννητριών με τρεις νεώτερης τεχνολογίας, σαφώς πολύ μεγαλύτερες, ακόμα πιο ασύμβατες με το περιβάλλον της περιοχής.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο εξής εκτός από τους λιγοστούς κατοίκους του Μελανειούς που έβλεπαν και άκουγαν τις παλιές ανεμογεννήτριες και το ίδιο θα ισχύει και με τις νέες, το… προνόμιο της οπτικής επαφής θα έχουν και οι κάτοικοι του Αγίου Γάλακτος, αφού οι νέες μονάδες θα έχουν συνολικό ύψος περίπου 80 μέτρων!

Οι τρεις νέες μονάδες που θα εγκατασταθούν θα είναι συνολικής ισχύος 2,7 MW και όπως διαβεβαιώνει μιλώντας στον astraparis.gr ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. είναι νέας τεχνολογίας και απολύτως ασφαλείς, θα επιβλέπονται δε τόσο από απόσταση, όσο και με προσωπικό σε 24ωρη βάση.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο του 2016, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2018, πλην – όμως – και λόγω των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, αλλά και του κορονοϊού, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Θεωρητικά, οι νέες μονάδες θα τεθούν σε λειτουργία σε 90 ημέρες και σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει πριν το τέλος του έτους.

Γίνεται το… χιλιοζύμι – Το μεγαλύτερο εργοτάξιο πάνω στη Χίο

Με τη φράση «εδώ γίνεται το… χιλιοζύμι» (χιώτικη έκφραση) περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Κώστας Φραγκομίχαλος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελανειούς, άνθρωπος ανήσυχος και προβληματισμένος, ο οποίος παρακολουθεί χρόνια τώρα το θέμα και εκφράζει πάντοτε με παρρησία τις απόψεις του.

Εξακολουθεί να είναι προβληματισμένος, έχει κάνει τις δικές του παρεμβάσεις σε υπεύθυνους και αρμόδιους και πέρα από το πάγιο ζήτημα που αφορά την ασφάλεια της περιοχής θέτει μετ΄ επιτάσεως το θέμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Όπως και ο astraparis.gr διαπίστωσε και κατέγραψε, αυτή τη στιγμή ή μάλλον εδώ και αρκετό καιρό στην περιοχή του Μελανειούς έχει στηθεί και λειτουργεί το μεγαλύτερο εργοτάξιο πάνω στη Χίο, με δεκάδες μηχανήματα και ανθρώπους, που ασχολούνται με την διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου αιολικού πάρκου, όπου θα στηθούν οι νέες ανεμογεννήτριες και την πρόσβαση σε αυτό.

Ανοίγουν λεωφόρους – Κατεβάζουν το βουνό – Στήνουν προβλήτα στην παραλία

Ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ήταν η μεταφορά του εξοπλισμού στο πάρκο, κάτι που είναι απαγορευτικό από το επαρχιακό οδικό δίκτυο και μάλιστα μέσα από τα χωριά.

Έτσι αποφασίσθηκε να μεταφερθεί ο εξοπλισμός στο λιμάνι των Μεστών και από εκεί με πλοίο – παντόφλα στην παραλία Λυγαρίδι, λίγο πριν το μνημείο της σφαγής στην περιοχή. Από εκεί θα φορτωθούν σε μεγάλες νταλίκες και θα μεταφερθούν στο αιολικό πάρκο.

Όμως και ο δρόμος αυτός ήταν σε πολλά σημεία στενός κι έτσι έγιναν διαπλατύνσεις και διάστρωση με 3Α, ενώ στις στροφές (φουρκέτες) έγινε διάνοιξη νέων τμημάτων δρόμων κάθετα στην στροφή, προκειμένου να μπορεί η νταλίκα να κάνει τους αναγκαίους ελιγμούς.

Η γραφική παραλία σήμερα είναι αγνώριστη, με δεκάδες μηχανήματα και υλικά παντού, ενώ στη νότια πλευρά της έχει αρχίσει η κατασκευή προσωρινής προβλήτας, όπου θα προσεγγίσει το πλοίο μεταφοράς του εξοπλισμού.

Για την κατασκευή της ποντίζονται στην θάλασσα μεγάλοι σάκκοι (big bag) με οικοδομικό υλικό, ακολουθεί το πάτημά τους με τη τσάπα, γίνεται διάστρωση με κροκάλες και αμμοχάλικο και ως οδόστρωμα χρησιμοποιούνται προκατασκευασμένα τσιμεντένια στοιχεία. Συνολικά, θα χρησιμοποιηθούν 450 σάκκοι.

Η προβλήτα θα έχει μήκος περίπου 25 μέτρων και πλάτος 8,20 μέτρα και η κατάληξή της θα είναι σε θαλάσσιο βάθος περίπου 1,5 μ., όπου και θα ρίξει τον καταπέλτη το πλοίο. Για την κατασκευή της δεν έμεινε σχεδόν τίποτα όρθιο στην παραλία και κυρίως αποξηλώθηκε η παλιά ξερολιθιά και οι πέτρες μεταφέρθηκαν, προκειμένου μετά το πέρας των εργασιών μεταφοράς των ανεμογεννητριών να ξαναχτισθεί με τα ίδια υλικά.

Θα αποξηλωθεί η προβλήτα – Θα αποκατασταθεί το περιβάλλον

Οι εργασίες κατασκευής της προβλήτας θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καιρού βοηθούντος, ενώ μετά την μεταφορά του εξοπλισμού στο αιολικό πάρκο, θα αποξηλωθεί πλήρως και θα απομακρυνθούν από την περιοχή όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της.

Η αποκατάσταση της παραλίας θα είναι απόλυτη, διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και προσθέτει ότι το ίδιο θα γίνει και με το οδικό δίκτυο. Βέβαια, σημειώνουμε εμείς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσον θα αποκατασταθούν τα σημεία του βουνού που σκάφτηκαν ή πώς θα επανέλθει στην προτέρα κατάσταση ο δρόμος που διανοίχθηκε σε τρία ή τέσσερα σημεία του και διαστρώθηκε με υλικό 3Α.

Εξασφαλισμένες όλες οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις

Ο astraparis.gr επικοινώνησε με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη Χίο (τεχνική υπηρεσία δήμου Χίου, διεύθυνση δασών, κτηματική υπηρεσία Δημοσίου, εφορεία αρχαιοτήτων Χίου) και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι έχουν δοθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες για τις εκτελούμενες εργασίες.

Κοινός παρονομαστής η αποκατάσταση των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και – προσθέτουμε εμείς – ο έλεγχος ότι πράγματι εκτελούνται σύμφωνα με τις άδειες οι εργασίες και φυσικά ότι εν τέλει όλα θα αποκατασταθούν, από την παραλία και την ξερολιθιά μέχρι τους δρόμους της περιοχής, ενώ κατηγορηματικός είναι και ο κ. Μαύρος ως προς τις αδειοδοτήσεις, έχουν όλες εξασφαλισθεί, τονίζει, καθώς και την αποκατάσταση της περιοχής.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια