Στο μικροσκόπιο και το Κόρης Γεφύρι

Τα ανακλαστικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κινητοποίησε η περιπέτεια με το φράγμα του Σαραπιού, στη Χίο, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό λεπτομερή εξέταση το φράγμα Κόρης Γεφύρι, προκειμένου να διασφαλισθεί από κάθε ενδεχόμενο καταστροφικής αστοχίας.

Το επίσης ημιτελές, αλλά όχι προσώρας εγκαταλελειμμένο έργο του φράγματος ήταν το βασικό θέμα στην εφ΄ όλης της ύλης συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, που είχε την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019, ο βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στη συνάντηση, παρουσία στελεχών του Υπουργείου, συζητήθηκαν μια σειρά από θέματα που αφορούν τη Χίο και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΥΠΑΑΤ.

Ειδικότερα, για το φράγμα Κόρης Γεφύρι έγινε κατατοπιστική ενημέρωση από την πλευρά του Υπουργείου για το έργο, για το οποίο – ως γνωστόν – έχουν ανακύψει σοβαρά ερωτήματα ως προς την αρτιότητα και την ασφάλεια της υφιστάμενης κατασκευής, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχαηλίδης.

«Στην παρούσα φάση, έχει εγκριθεί κονδύλι για τη διενέργεια εξειδικευμένων τεχνικών ελέγχων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τα κρίσιμα για την πορεία του έργου πορίσματα των νέων ελέγχων αναμένονται εντός του προσεχούς τριμήνου, ενώ έγινε απολύτως σαφές πως το Υπουργείο αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή την διασφάλιση της ανθεκτικότητας ενός έργου τέτοιας κλίμακας».

Εν συνεχεία συζητήθηκαν ζητήματα αλιείας, ενόψει του νέου νομοθετικού πλαισίου για την επαγγελματική και την ερασιτεχνική αλιεία το οποίο είναι υπό εκπόνηση και το οποίο σκοπεύει να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει την υφιστάμενη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και το ζήτημα των αδειών αλιείας για βιτζότρατες.

Από την πλευρά του βουλευτή τέθηκαν, εν συνεχεία, σειρά επιμέρους θεμάτων σχετικά με τους μαστιχοπαραγωγούς, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την υπό καλύτερους όρους ένταξή τους σε δράσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ειδική πρόβλεψη για μαστιχοπαραγωγούς στα Σχέδια Βελτίωσης, πιθανή ένταξη μαστίχας στις βιολογικές καλλιέργειες, προκήρυξη προγράμματος δάσωσης), αλλά και με ζητήματα όπως η μετατροπή της ΕΜΧ σε πρωτοβάθμιο αναγκαστικό συνεταιρισμό.

Τέλος, έγινε αναφορά στις προτάσεις τροποποίησης του ευρωπαϊκού «Προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου» και της ανάγκης ενεργότερης εμπλοκής στη διαδικασία των αγροτών και κτηνοτρόφων της Χίου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια