Στο παιχνίδι του Μηταράκη, αλλά δεν τους βγήκε η κωλοτούμπα

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας συνάγεται με ασφάλεια το συμπέρασμα ότι η χθεσινή, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου ουδέν θετικό συνεισέφερε στην υπόθεση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο νησί.

Αυτό από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους επισημάνθηκε, πλην – όμως – όλοι μηδενός εξαιρουμένου διολίσθησαν σε μια ατέρμονη και ανούσια συζήτηση. Για να καταλήξουν στο τέλος ότι εμμένουν στις προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που εξ αρχής θα μπορούσε να είχε γίνει και να κλείσει σε μία και μόνον ώρα η συνεδρίαση.

Ωστόσο, οι επισπεύδοντες – η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης – άλλα είχαν κατά νου συγκαλώντας την έκτακτη συνεδρίαση: Να στρογγυλέψουν τα πράγματα, να βρουν μια «ρεαλιστική λύση», γιατί αυτό το «μία μόνον δομή των 500 ανθρώπων για καταγραφή και ταυτοποίηση» δεν τους έβγαινε.

Το είχαν, άλλωστε, δείξει τις προηγούμενες ημέρες, με την συνάντηση των προέδρων των Καμποχώρων και κυρίως με την συμμετοχή και όσα «διαπραγματεύθηκε» αντ΄ αυτού (του κ. Κάρμαντζη) ο αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μπουρνιάς στην διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό.

Στην σύσκεψη αυτή, παρόλο που πήγε με καθυστέρηση, ζήτησε διαβούλευση για την τοποθεσία της νέας υπερδομής, άρα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έκταση ο δήμος Χίου και επίσης ζήτησε να λιγοστέψει η δυναμικότητα του κέντρου – φυλακής, αναφέροντας τον αριθμό 4.000. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Δυστυχώς, για την δημοτική αρχή ο ίδιος ο κ. Μηταράκης τους «έδωσε στεγνά», στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για την στάση του κ. Μπουρνιά που «κατέβασε» το ταβάνι της υπερδομής στις 4.000.

Όλα αυτά, τα οποία συνέβησαν όχι μόνον χωρίς την εξουσιοδότηση, αλλά σε πλήρη αντίθεση με τις προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου πέρασαν σχεδόν στο «ντούκου» στην χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό, είναι το πρώτο κρατούμενο.

Να πάμε και στο δεύτερο, το οποίο ήταν και ο ευτελισμός των δημοτικού συμβουλίου, που έτρεξε άρον άρον να συζητήσει για μια πρόταση με έναν αναρμόδιο και αναξιόπιστο συνομιλητή, τον βουλευτή Χίου και υφυπουργό Εργασίας κ. Νότη Μηταράκη, ο οποίος εδώ και δύο μήνες λειτουργεί κυριολεκτικά ως λαγός.

Τι έκανε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Μηταράκης; Περιέφερε προθέσεις και δήθεν αποφάσεις από το «18», στο Πιτυός, μετά στο «17» και στο «15», ενώ στην χθεσινή συνεδρίαση είπε ούτε εμείς θέλουμε το «15», αλλά πείτε μας πού να πάμε την νέα υπερδομή.

Αυτό που έγινε σε βάρος του κ. Μηταράκη από μερίδα των συγκεντρωμένων ήταν απαράδεκτο από κάθε άποψη και φυσικά καταδικαστέο.

Ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο αντί να του «τρίψει στην μούρη» την αναξιοπιστία του και την τακτική «φούρνος του χότζα», αλλά και την διχαστική του ρητορική, μπήκε στην διαδικασία σοβαρής συζήτησης μαζί του, ενώ ούτε απόφαση υπάρχει, ούτε αρμόδιος είναι.

Πού είναι, αλήθεια, ο βαρύγδουπος εθνικός συντονιστής κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, υφυπουργός Άμυνας, να αναλάβει τις ευθύνες του και να συζητήσει με το δημοτικό συμβούλιο ως αρμόδιος για το θέμα; Κρύβεται πίσω από τον κ. Μηταράκη.

Το δημοτικό συμβούλιο όφειλε να στείλει πίσω τον γραμματοκομιστή κ. Μηταράκη και να απαιτήσει – αν έκρινε ότι υπήρχε θέμα συζήτησης – να παραβρεθεί στην συνεδρίασή του ο κ. Στεφανής, για να καταθέσει επισήμως και αρμοδίως την όποια πρόταση ή αίτημά του και να γίνει η όποια συζήτηση και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Αλλά, είπαμε και στην αρχή, οι επισπεύδοντες είχαν άλλα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, δεν τους βγήκαν, δεν τους έπαιρνε το κλίμα και το μόνο που κατάφεραν ήταν να διχάσουν, να δώσουν χώρο και λόγο σε ελάχιστους που κατάφεραν με ύβρεις, τραμπουκισμούς και προπηλακισμούς να αμαυρώσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες του συμβουλίου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια