Στο πεδίο βολής στον Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες και μετανάστες

Επιτελική σύγχυση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

Με τους αιτούντες άσυλο να βρίσκονται στο δρόμο για τέταρτη μέρα, με ελάχιστο φαγητό και νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν τη ζωή τους ακόμα δυσκολότερη, το αίτημά τους για μεταφορά στην ενδοχώρα μοιάζει να πέφτει στο κενό.

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, 12 Σεπτεμβρίου 2020, μεταξύ του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στο νησί αλλά και ανθρωπιστικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών, η λύση που προκρίθηκε είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μείνει άστεγοι, να μεταφερθούν όλοι στο πεδίο βολής κοντά στον Καρά Τεπέ και να στεγαστούν σε σκηνές που έστειλε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί φράση κυβερνητικού παράγοντα που φέρεται να είπε πως υπάρχει μέριμνα οι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε καλύτερο χώρο «αλλά δεν θα τους επιβραβεύσουμε κιόλας», φανερώνοντας μιας εκδικητική διάθεση απέναντι σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους που η ζωή δεν τους χαρίστηκε.

Ο αρχικός σχεδιασμός για φιλοξενία στον συγκεκριμένο χώρο τριών ή τεσσάρων χιλιάδων αιτούντων άσυλο όπως όλα δείχνουν έμεινε στα χαρτιά και πλέον προωθείται η λύση για στέγαση μεγαλύτερου αριθμού ατόμων αφού εγκαταλείφθηκε και το σχέδιο για μεταφορά μερικών εκατοντάδων ανθρώπων σε πλοία.

Να σημειώσουμε πως οι φωτιές έχουν αφήσει πλέον 12.000 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων 2.200 γυναίκες και 4.000 παιδιά, χωρίς επαρκή καταλύματα, να κοιμούνται έξω στους δρόμους, στα χωράφια και στις παραλίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι, πολύ μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες.

Πυρετώδεις εργασίες

Προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στον νέο καταυλισμό που στήνεται στη Μυτιλήνη, γίνονται εργασίες με τη συνδρομή του στρατού αλλά και διοικητικών υπαλλήλων από το ΚΥΤ Μόριας που καταγγέλλουν καταναγκαστικά έργα μιας και κλήθηκαν να κάνουν εργασίες εκτός των αρμοδιοτήτων τους.

Στην έκταση του ελληνικού δημοσίου των περίπου 120 στρεμμάτων έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον 200 σκηνές χωρητικότητας 8 ατόμων η καθεμιά. Υπολογίζεται πως έχουν φθάσει στο νησί περίπου 600 σκηνές ενώ αναμένονται σύντομα και άλλες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «βρίσκεται εν εξελίξει η χαρτογράφηση των σκηνών» ενώ «στόχος είναι η καλύτερη καταγραφή των επωφελούμενων που θα φιλοξενηθούν προσωρινά, καθώς και η οριοθέτηση γειτονιών βάσει εθνικότητας». Κατά την είσοδο στο νέο κέντρο, θα διενεργείται σε όλους ανεξαιρέτως έλεγχος για COVID-19 με «rapid test».

Προκλητική η στάση της αστυνομίας

Λυπηρό είναι το γεγονός πως το πρωί του Σαββάτου αιτούντες άσυλο δέχθηκαν αναίτια επίθεση αστυνομικών κοντά στον Καρά Τεπέ. Δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης εναντίον των συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών που πραγματοποιούσαν νέα ειρηνική διαμαρτυρία, ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της «Εφ.Συν.» στη Μυτιλήνη, Κώστα Ζαφειρόπουλο, η κίνηση αυτή των αστυνομικών προκάλεσε χάος. Μικρά παιδιά και γυναίκες με δάκρυα στα μάτια από τα χημικά έτρεχαν για να προφυλαχθούν ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ήταν ασφυκτική.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (επιμέλεια Στράτος Ιωακείμ)