Στο Σαραπιό το… τερματίζουν

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Η υπόθεση «φράγμα Σαραπιό», που μας απασχολεί τις τελευταίες δύο ημέρες έχει ορισμένες πλευρές που αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική και επικίνδυνη θα έπρεπε να γελάμε διαρκώς και να αποτελούσε το θέμα αντικείμενο σατυρικών εκπομπών.

Δεν φτάνει που έστειλαν την πυροσβεστική υπηρεσία Χίου να κάνει απάντληση από το φράγμα κι ευτυχώς που ο διοικητής της κ. Γιάννης Βουράκης έδειξε ότι έχει περισσότερο μυαλό από αυτούς που τον έστειλαν και δεν το επιχείρησε καν, δεν φτάνει που έστειλαν ακόμα και… αποφρακτικό για να ξεβουλώσει (;) τον αγωγό που είναι στον πάτο της λεκάνης, δυστυχώς και την δεύτερη ημέρα τα ευτράπελα συνεχίσθηκαν.

Κλιμάκιο της περιφερειακής ενότητας Χίου, επιθεώρησε – αναφέρουν οι πληροφορίες μας – το πρωί του Σαββάτου 26 Ιανουαρίου 2019, το ρέμα που είναι κάτω από το φράγμα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τεχνικά έργα (γέφυρα) στον επαρχιακό δρόμο.

Δηλαδή, αν είναι καθαρά και αν μπορούν να παροχετεύσουν το νερό που θα κατέβει σε περίπτωση – ο μη γένοιτο – που καταρρεύσει το πρόφραγμα;

Μα μιλάμε με σοβαρούς όρους τεχνικής και επιστήμης; Έχει διανοηθεί κανείς τι θα συμβεί σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση; Πιστεύει κανείς ότι θα κατέβει το νερό, στράτα – στρατούλα και θα συνεχίσει ομαλά την πορεία του μέχρι να φτάσει στην θάλασσα; Στο Δελφίνι;

Για να μην τρέφει κανείς αυταπάτες και κυρίως για να μην παραμυθιάζονται οι πολίτες, επειδή οι τεχνικοί γνωρίζουν ή οφείλουν να γνωρίζουν, αν καταρρεύσει το πρόφραγμα, τότε δεν θα κατέβει νερό, αλλά κυριολεκτικά ένα πράγμα: Νερό, λάσπες, πέτρες, βράχια, δέντρα κι ό,τι άλλο υπάρχει στο πρόφραγμα και ό,τι άλλο μαζέψει στον δρόμο. Θα γίνει, όπως λένε στη Χίο, το… χιλιοζύμι!

Κι αλλοίμονο σε ό,τι βρεθεί στον δρόμο του. Όχι γεφύρια δεν θα μπορέσουν να το παροχετεύσουν, αλλά ούτε να σταθούν στην θέση τους.

Η υπόθεση Σαραπιό είναι πολύ σοβαρή για να αναλυθεί με όρους Facebook. Ας αναλάβουν, λοιπόν, τις ευθύνες τους όσοι έχουν τις πολιτικές ευθύνες και να αναθέσουν σε ειδικούς την υπόθεση. Η επιστήμη και η τεχνική παρέχουν την δυνατότητα λύσεων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια