Στο τεντωμένο σκοινί του προσφυγικού ο τουρισμός στο Βόρειο Αιγαίο

Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, επιρρίπτει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου την ισχνή εικόνα της τουριστικής δραστηριότητας των νησιών, εκλιπαρώντας κυριολεκτικά για «ειδικά πακέτα», πάντα με αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παρουσιάζεται έτσι το παράδοξο και αντιφατικό φαινόμενο από την μία να αποφεύγεται η επίκληση του υπαρκτού προβλήματος για να μην… θολώσει η τουριστική εικόνα των νησιών και από την άλλη να μπαίνει αυτό το θέμα μπροστά για να κινητοποιηθεί η πολιτεία και να ενισχύσει τα νησιά.

Στην ίδια γραμμή ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Νίκος Νύκτας, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης, 19 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρθηκε στον τουρισμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Χίος είναι ανύπαρκτη στον τουριστικό χάρτη, η Λέσβος αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά είναι σε καλύτερη θέση, ενώ η Σάμος με την εικόνα των προσφύγω ν στο λιμάνι και έναντι αυτού, αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Με αυτά τα επιχειρήματα εμφανίσθηκαν, ομού και ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης, στο πρώτο περιφερειακό συνέδριο τουρισμού, την περασμένη Τρίτη, ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα ξορκισμένα αντισταθμιστικά οφέλη για να ανακάμψει ο τουρισμός των νησιών. Από δε τους λοιπούς συναδέλφους τους των άλλων περιφερειών την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.

Κατά τα λοιπά, στα αιτήματα που παρουσίασε ο κ. Νύκτας πρωτεύουσα θέση κατέχουν η συμπερίληψη του Βορείου Αιγαίου στο διαφημιστικό πακέτο του ΕΟΤ, που θα αρχίσει τον Ιανουάριο, η ενίσχυση των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τις τουριστικές επενδύσεις, ειδικές ρυθμίσεις για τις μονάδες ιαματικού τουρισμού, η ενίσχυση της ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας των νησιών κ.λπ.

Αναφέρθηκε, βεβαίως, στα φυσικά πλεονεκτήματα όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, πλην – όμως – άφησε εκτός εκείνους που οφείλουν να τα αναπτύξουν δημιουργώντας τις αναγκαίες τουριστικές υποδομές – πέραν των αεροδρομίων και λιμανιών – δηλαδή τους επιχειρηματίες.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια