Στο βαθύ κόκκινο η Χίος – Τι θα ισχύει από την Πέμπτη

Από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021 τίθενται σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα στη Χίο, η οποία χαρακτηρίστηκε λόγω των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην κατηγορία “βαθύ κόκκινο” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφορία και την λειτουργία των καταστημάτων.

Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

Για το SMS 6 που αφορά την άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Στην μετακίνηση 4 (που αφορά σε βοήθεια προς άνθρωπο σε ανάγκη) τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά, προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

 

Η νέα μορφή του χάρτη

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Συγκεκριμένα στο βαθύ κόκκινο επίπεδο κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Οπότε στη Χίο θα ισχύει η απαγόρευση από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Κλείνει το λιανεμπόριο

Στις «βαθύ κόκκινο» περιοχές δεν επιτρέπεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, υπό οποιαδήποτε μορφή, ενώ όλα τα σχολεία είναι κλειστά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7.00 το απόγευμα. Κατ’ εξαίρεση, στην Αττική, η απαγόρευση θα ξεκινάει τις καθημερινές στις 9.00 το βράδυ και τα Σαββατοκύρια στις 7.00 το απόγευμα.

Κλείνουν τα σχολεία

Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών, ενώ κλείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Κλείνουν για τους πιστούς οι εκκλησίες αφού σύμφωνα με τις οδηγίες στις περιοχές που χαρακτηρίζονται με βαθύ κόκκινο, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Σε τελετές γάμων, βαπτίσεων, κηδείες, μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα (9) ατόμων.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια