Στοχοποίηση και υπονόμευση «βλέπει» το Λ.Σ. για τις επαναπροωθήσεις – Σιγή ασυρμάτου από το Προστασίας του Πολίτη

Παντού εχθρούς βλέπει το Λιμενικό Σώμα, όταν διατυπώνονται καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, ενώ σε τεκμηριωμένες αναφορές και εξ αυτών ερωτήσεις για την τύχη ανθρώπων που έφτασαν μεν στη Χίο, πλην – όμως – «εξαφανίσθηκαν» η απάντηση είναι ότι υπονομεύεται ο φορέας, δηλαδή το Λ.Σ.

Σε μια τέτοια περίπτωση «εξαφάνισης» μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ δε αυτών και μικρών παιδιών ακόμα και βρέφους, που αποδεδειγμένα έφτασαν στη Χίο, αλλά τα… ίχνη τους χάθηκαν, θέμα που με συντριπτικά στοιχεία ανέδειξε ο astraparis.gr, το Λιμενικό Σώμα δια του γραφείου Τύπου αναλώνεται στην απάντησή του στο γνωστό αφήγημα περί τήρησης της νομιμότητας, αλλά για την ταμπακέρα ουδέν.

Η υπόθεση φορά την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στις 7 ή και 8 Μαρτίου 2022, στην περιοχή των Νενήτων Χίου. Κάποιοι εξ αυτών εντοπίσθηκαν ή εμφανίσθηκαν αυτοδύναμα στην Λευκωνιά και την ΒΙΑΛ και μεταφέρθηκαν, άπαντες, στην δομή καραντίνας.

Όμως, ένας μεγάλος αριθμός τους, μεταξύ αυτών και τα παιδιά, ουδέποτε έφτασαν στην δομή αν και το οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) που παρουσιάστηκε, τόσο από τον astraparis.gr, όσο και από την Εφημερίδα των Συντακτών ήταν αποκαλυπτικό. Η δε συνέχεια ήρθε με την δημοσίευση από την Aegean Boat Report φωτογραφικού υλικού που τους δείχνει να παραλαμβάνονται από το πλήρωμα τουρκικής ακταιωρού.

Αρχικά και συγκεκριμένα την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, ο astraparis.gr απευθύνθηκε με σειρά ερωτημάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από το οποίο ουδεμία έλαβε απάντηση πλην αυτής: «Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή απάντηση».

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απευθυνθήκαμε για το ίδιο θέμα στις 16 Μαρτίου 2022, αφήνοντας μακρύ χρονικό διάστημα για να το διερευνήσουν. Η τελευταία επικοινωνία του astraparis.gr με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου παρέπεμψε το αίτημά μας το ΥΠΡΟΠΟ, ήταν στις 11 Απριλίου 2022. Μας διαβεβαίωσαν ότι το αίτημα εστάλη εκεί που έπρεπε, απάντηση δεν είχαν λάβει και ούτε μπορούσαν να μας πουν με βεβαιότητα αν θα υπάρξει απάντηση.

Το Λιμενικό Σώμα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την γνησιότητα του οπτικοακουστικού υλικού

Στις 16 Μαρτίου 2022, επίσης, ο astraparis.gr απευθύνθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και η σχετική απάντηση στα ερωτήματά μας ήρθε στις 22 Μαρτίου 2022 από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, το οποίο κάνει εκτενή αναφορά στο περιστατικό, επαναλαμβάνει το αφήγημα περί τήρησης της νομιμότητας και ισχυρίζεται ότι «καθίσταται αντικείμενο συστηματικής και μεθοδευμένης στοχοποίησης σε μέσα κοινωνικής δικτύωση, σε κάποια ΜΜΕ, αλλά και σε κάποιες ΜΚΟ».

Για το… επίδικο, δηλαδή το δικό μας ρεπορτάζ και τα ερωτήματα, περιορίζεται να μας πει ότι «για το υλικό που έχετε στην κατοχή σας, του οποίου η γνησιότητα δε μπορεί να διαπιστωθεί, σε συνδυασμό με εικαζόμενους ισχυρισμούς που στοχεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Φορέα για την διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να γίνουν σχόλια από την πλευρά μας».

Δηλαδή, μεταφέρουν μέσα σε πούλμαν ανθρώπους, μεγάλους και μικρά παιδιά, κάνουν πως δεν ξέρουν σε ποιόν ανήκει το πούλμαν, ούτε ποιοί είναι εκείνοι που μιλούν ελληνικά και μας απαντούν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την γνησιότητα του υλικού. Λες κι αυτό τους ζητήσαμε. Αυτοί που μιλάνε είναι ή λιμενικοί ή αστυνομικοί ή και τα δύο. Και αν είχαν αμφιβολίες περί της γνησιότητας του υλικού που δημοσιεύσαμε, ας μας ζητούσαν ένα αντίγραφο, προκειμένου να διακριβώσουν την γνησιότητά του.

Αλλά αυτό χαλάει το αφήγημα. Κι επειδή χαλάει το αφήγημά τους σπεύδουν να μας κατηγορήσουν ότι υπονομεύουμε τις προσπάθειες του φορέα για την ασφάλεια της ζωής στην θάλασσα.

Ποιά ήταν τα ερωτήματα του astraparis.gr προς το Λιμενικό Σώμα

Ας δούμε, όμως, ποιά ήταν τα ερωτήματά μας και ποιά ήταν η απάντηση του Λ.Σ. που δείχνει «άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε». Τους αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ότι μας απήντησαν, έστω κι αν είναι έτσι η απάντησή τους.

Την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, ο astraparis.gr σε δύο ρεπορτάζ του, υπό τους τίτλους «Θρίλερ με νέες αφίξεις προσφύγων – Οκτώ στην Λευκωνιά, 2 στο νοσοκομείο Χίου (φωτό και βίντεο)» και «Εμφανίζονται συνεχώς νέοι πρόσφυγες, το θρίλερ με «εξαφανισμένους» παραμένει (φωτό και βίντεο)» παρουσίασε με οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Νενήτων.

Στις 11 Μαρτίου 2022 επανήλθαμε με νέο ρεπορτάζ και με βάση νεώτερα στοιχεία, καθώς και δημοσίευμα άλλου μέσου ενημέρωσης (Εφημερίδα Συντακτών) καταγράψαμε πλήθος πληροφοριών και στοιχείων για επαναπροώθηση στις 8 Μαρτίου 2022 μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ τούτων και επτά παιδιών, στην Τουρκία.

Τα ερωτήματά μας είναι τα εξής:

1. Ποιοι είναι οι εντοπιζόμενοι Έλληνες (ακουστικά τουλάχιστον) μέσα στο λεωφορείο, καθώς και ο εμφανιζόμενος εκτός αυτού, στον δρόμο (όχι βέβαια ονομαστικά, αλλά αν είναι λιμενικοί), που μεταφέρουν πρόσφυγες – μετανάστες, σε ποιο σημείο του νησιού τους μετέφεραν και πότε;

2. Πού βρίσκονται σήμερα οι εμφανιζόμενοι σε φωτογραφίες και βίντεο, μέσα σε ελληνικό λεωφορείο, ειδικότερα δε τα επτά παιδιά;

3. Όλες οι πληροφορίες και εκτιμήσεις, αλλά και τα στοιχεία, συγκλίνουν ότι έγινε παράνομη επαναπροώθηση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών (και επτά παιδιών) στην Τουρκία. Ποια είναι η απάντησή σας επ΄ αυτού;

Ακολουθεί η απάντηση του γραφείου Τύπου του Λ.Σ.

limeniko_epanaproothiseis
Σχόλια